Ik las het onlangs verschenen boek ‘Moeders’ door Esther Goedegebuure. Een aanrader! In deze blog vertel ik je waarom én mag ik twee exemplaren weggeven. Lees maar mee!

Wat doet moederschap met je identiteit?

Als er één ding is waar ik vol verwachting aan begon en waar ik me totaal niet op kon voorbereiden (ook al dacht ik eerst van wel), dan is het wel moeder zijn. En eerlijk gezegd was dat al verrassend, want lange tijd werd ik niet zo enthousiast bij de gedachte aan het moederschap. Dat leek me iets voor later, als ik carrière had gemaakt en ergens in de dertig was. Toch veranderde dat gaandeweg, rond mijn zesentwintigste levensjaar, en vlak nadat Erik en ik een jaar later gingen samenwonen, was ik zwanger van onze oudste. Natuurlijk dagdroomde ik me suf tijdens mijn zwangerschap en lagen de plannen van aanpak bij wijze van spreken al klaar. Mijn kind zou dit niet, ik zou dat zéker wel: alle mooie plannetjes en idealen die ik nastreefde in de opvoeding én in hoe ik zou zijn als moeder waren bij wijze van spreken al vastgelegd. Maar nu we ruim zeven jaar verder zijn en ik voorzichtig reflecteer op die eerste jaren als moeder, kan ik zeggen dat ik zowel een stukje van mezelf verloor als een stukje van mezelf heb ontwikkeld. Iets wat ik tijdens mijn eerste zwangerschap totaal nog niet kon overzien. Wat doet moederschap met je identiteit? Ik was zo groen als gras en dacht dat alles wel zo ongeveer bij hetzelfde zou blijven, als ik maar hard genoeg mijn best deed. Little did I know. Wat ik wel weet? Het moederschap is nog lang niet ‘klaar’. Sterker nog: het is nooit ‘af’. De afgelopen dagen las ik, of beter gezegd: verslónd ik het onlangs verschenen boek Moeders, geschreven door Esther Goedegebuure. In dit boek komen, naast Esther, een heleboel bekende vrouwen aan het woord die naam hebben gemaakt in de media, politiek of kunst en cultuur. Wat deed het moederschap met hun identiteit?

Boekentip Moeders - Esther Goedegebuure (+ WIN!) - Mama's Meisje blog

Bekende moeders aan het woord

Van Chantal Janzen tot Anita Witzier en van Susan Smit tot Dieuwertje Blok: in Moeders komen 25 bekende vrouwen en (ervarings)deskundigen aan het woord over wat het moederschap voor hen betekent. Ik vond het stuk voor stuk inspirerende, zeer persoonlijke verhalen om te lezen. Met name omdat iedere vrouw in een andere levensfase is: sommigen nog met jonge, opgroeiende kinderen, anderen bij wie het kroost al is uitgewaaid. Maar ook de moeder die haar kind moet missen. Zoals Esther zelf schrijft: “Uit alle gesprekken bleek dat, of je nu eenentwintig of drieëntachtig bent, of je kinderen op schoot zitten of al het huis uit zijn, zelfs als je kind niet meer leeft, je altijd moeder blijft. Jouw rol is voortdurend in ontwikkeling. Het moederschap is als een diamant, in elke fase van het leven valt het licht weer op een ander vlak en wordt er weer een ander deel van je persoonlijkheid aangesproken.” Precies dit is naar mijn mening ook waarom dit boek zo ontzettend herkenbaar is: ook al herkende ik mezelf niet evenveel in ieder type moeder dat aan bod kwam, er zijn in ieder hoofdstuk wel elementen te vinden die ik herkende. Niet alleen bij mezelf, maar ook bij de moeders in mijn omgeving. Dat maakt dat dit boek zo inspirerend is en ik denk voor veel vrouwen ook geruststellend of zelfs troostend. Van de werkende moeder tot de gescheiden moeder en van de rouwende moeder tot de moeder met het lege nest: dit boek ga ik er in mijn carrière als moeder echt nog wel vaker bij pakken en herlezen. Want natuurlijk willen we allemaal goed zijn in ons werk, ons huishouden onder controle hebben, moeiteloos een sociaal leven onderhouden, er altijd fantastisch uitzien, iedere ochtend met een gelukzalig gevoel opstaan en pieken op eigenlijk álle vlakken. Maar moeder zijn: dat is wat we het allerliefst goed willen doen. Om dan in dit boek te lezen over de struggles en onzekerheden van al deze bekende moeders in de verschillende fases van hun leven die ik in een aantal gevallen ook nog ga meemaken of al mee heb gemaakt: ik vind het een aanrader. Een prachtig cadeau aan jezelf, maar ook aan de moeders in je omgeving.

Moeders (Esther Goedegebuure, Lebowski, ISBN: 9789048866083), adviesprijs: €22,99 en zowel in de boekhandel als online verkrijgbaar.

WIN: ‘Moeders’ van Esther Goedegebuure (2x)

En iets cadeau geven, dat is precies wat ik nu ook mag doen! Ik mag namelijk twee exemplaren van Moeders, geschreven door Esther Goedegebuure, weggeven. Wil je kans maken op dit prachtige boek? Lees dan even goed mee wat je moet doen:

  • Volg Mama’s Meisje op Facebook of Instagram
  • Laat in een reactie onder deze blog weten waarom je wilt winnen. Je mag natuurlijk ook meedoen om een moeder in je omgeving blij mee te maken!
  • Vul een geldig e-mailadres in! Meedoen kan tot en met 2 november 2023. De winnaar krijgt uiterlijk 6 november bericht via e-mail.
  • Let op: om kans te maken, moet je één van de genoemde social media kanalen van Mama’s Meisje volgen. Niet-leden zijn uitgesloten van deelname. De winnaar wordt via e-mail op de hoogte gesteld. Reageert de winnaar niet binnen 48 uur na berichtgeving via e-mail, dan vervalt deze en kies ik een nieuwe winnaar. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Commerciële content: disclaimer