In mijn mailbox komen steeds vaker mailtjes binnen met vragen van beginnende bloggers. Ik voel me vereerd (ik ben ook net nieuw!) en omdat ik best wat van mijn geheimpjes wil delen, behandel ik vandaag een blogtip. Achtergronden, ondergronden en aankleding van foto’s: hoe doe ik dat?

Ik doe ook maar wat

Tjah, misschien verwacht je nu een handleiding ‘hoe maak ik de perfecte productfoto‘. Dan moet ik je helaas teleurstellen! Ik doe namelijk ook maar wat. De allereerste review die ik deed, was van Curaloe. Ik dook de badkamer in met de producten en een shitload aan schelpen die ik nog heb liggen. Zo maakte ik de foto’s voor bij het artikel. Voor een eerste keer niet slecht, maar inmiddels heb ik wat aandachtspuntjes voor mezelf die ik toepas bij het maken van foto’s voor op mijn blog.

IMG 5298

Waar op letten bij foto’s voor blog

De foto’s die ik op mijn blog post, voldoen aan de eisen die ik stel voor mijn website. Ik zie regelmatig prachtige foto’s voorbij komen die met geweldige apparatuur en aanvullende tools gemaakt zijn. Aangezien bloggen een hobby is, doe ik het met de middelen die ik heb. Maar ik probeer op een aantal dingen te letten wanneer ik foto’s maak:

  • Licht. Ik vind natuurlijk licht het mooist. Gelukkig is onze woonkamer erg ligt en gebruik ik vaak de salontafel. Ik moet dan wel ’s ochtends foto’s maken, omdat ’s middags de zon op dat raam staat. Misschien is er bij jou in huis ook wel een plek waar het licht erg mooi is?
  • Compositie. De ‘indeling’ van de foto. Als ik bijvoorbeeld meerdere producten uit één lijn review, probeer ik ieder product op een andere manier op de foto te krijgen. Of ik kies er juist voor om één stijl voor het artikel aan te houden. De foto’s die ik maakte voor de Zarqa review, bevatte 3 producten. Ik heb één product liggen gefotografeerd, één staand en één terwijl ik het vasthield. Zo krijg je een beetje variatie maar wel met dezelfde achtergrond en stijl. Maar voor de review van OPI nagellak koos ik voor één stijl. Met een wat drukkere achtergrond en statische potjes nagellak, leek me dat mooier voor het artikel.

IMG 5312

  • Stockfoto’s. Ik maak niet voor ieder artikel zelf foto’s. Soms is het mooier om stockfoto’s te gebruiken. Dit zijn foto’s afkomstig van een beeldbank die je onder voorwaarden mag gebruiken. Stockfoto’s zijn vaak door professionals gemaakt en dat is ook goed te zien aan de kwaliteit. Als mijn eigen foto daar niet tegenop kan (bijvoorbeeld bij een onderwerp zoals reizen), dan maak ik hier gebruik van.
  • Volg je gevoel en bepaal je eigen stijl! Al doende leert men, de tips die ik nu geef werken voor mij. Iedere blogger ontwikkelt zijn of haar eigen stijl en je moet foto’s maken zoals dat voor jou goed voelt. Onthoudt wel dat een copycat niet gewaardeerd wordt. Boots dus niet feilloos alles na van die grote beauty blogger, je eigen stijl is wat jouw identiteit bepaald en waarmee je als blogger alleen maar kan groeien.

De spullen die ik gebruik voor foto’s

Om de foto’s aan te kleden, gebruik ik van alles en nog wat. De meeste dingen komen van Action en ik gebruik ook veel decoratie die ik al in huis heb. Zo kocht ik bij Action allerlei blokken met scrappapier. Dit zijn ideale formaten om als achtergrond te gebruiken. Kunstbloemen komen bij Ikea vandaan. Verder grijp ik wel eens iets van de kast, zoals een houten bord, kaarsjes of een vaasje.

IMG 5308

Ik bedenk iedere keer iets anders en kijk naar de kleur van het product en wat voor stijl ik zelf mooi vind voor op mijn blog. De één houdt meer van clean foto’s met veel wit, ik houd van een beetje landelijke stijl. Nadat ik de foto’s heb gemaakt, bewerk ik ze nog na met een fotobewerkingsprogramma. Vaak is dit om bij te snijden, de belichting aan te passen en de foto te verkleinen. De bestanden zijn anders zeer groot en dat doet de laadsnelheid van je site geen goed. Ook is het mijn gewoonte om éérst de foto’s te maken en dan pas te schrijven. Andersom kan ik gewoon niet! Als ik een artikel typ, maak ik het in één keer af, dat is mijn gewoonte en werkt voor mij het best. Maar ook hiervoor geldt: ieder zijn eigen ding!

Voor de bloggers: hoe zorg jij voor mooie foto’s op je blog? Heb je nog aanvullende tips? Voor iedereen: wat vind je van de foto’s op mijn blog? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

Liefs Karin