Ik besloot een blog te schrijven over mijn werk als blogger. Ik verzamelde de meest gestelde vragen over bloggen als baan dus wil je weten hoe ik dit ervaar en hoe het allemaal verlopen is, lees dan verder!

Van hobbyblogger naar bloggen als baan

Omdat Mama’s Meisje deze week 5 jaar bestaat, leek het me leuk om een blog te maken over mijn stap van hobbyblogger naar bloggen als baan. Ik heb daar eerder al uitgebreid over geschreven dus wilde niet in herhaling vallen. Daarom combineerde ik het met de meest gestelde vragen over mijn werk als blogger. Ik krijg namelijk regelmatig privéberichten en mailtjes met vragen over het bloggen en door dit artikel te schrijven, kan ik alle informatie die ik erover kwijt wil in één keer delen. In 2016 ben ik begonnen met mijn blog op een gratis WordPress domein. Dat was op 3 september, de avond vóór mijn 28e verjaardag. Ik schreef toen mijn allereerste blog en als ik het teruglees, ben ik stiekem heel trots. Want op dat moment zat ik in de lappenmand na een zware zwangerschap. Met een meer dan zoete baby die veel sliep en strenge instructies om lichamelijke activiteit langzaam op te bouwen, had ik tijd óver. Ik las destijds weleens blogs van anderen en dacht: “dat kan ik ook!“. Ik heb schrijven altijd al leuk gevonden en zag het op dat moment als een prettig tijdverdrijf, niet meer dan dat. Nooit gedacht dat het zo ver uit de hand zou lopen, haha! In 2018, na een heftige zwangerschap op mentaal vlak die voor de tweede keer eindigde in werkloosheid, besloot ik de knoop door te hakken. Ik schreef Mama’s Meisje in bij de KvK en startte met MultiMeisje om werkzaamheden als virtueel assistent uit te gaan voeren. Van dat laatste is niet zoveel terecht gekomen als ik voor ogen had, maar Mama’s Meisje is uitgegroeid tot een goedlopende blog en mijn werkzaamheden op Instagram zijn inmiddels ook een belangrijke bron van inkomsten geworden. En dat allemaal doordat ik behoefte had om mijn verhaal te vertellen én een doel aan de dag te hebben. Het kan gek gaan! Via Instagram postte ik een vraagsticker en ik verzamelde de vragen die ik in mijn inbox en mailbox kreeg. Dit zijn de meest gestelde vragen over mijn werk als blogger!

Bloggen als baan de meestgestelde vragen over mijn werk als blogger - Mama's Meisje blog

Hoe begin je met bloggen?

Het antwoord is even simpel als voorspelbaar: gewoon door te beginnen. Tenminste, dat heb ik wel gedaan. Ik ben begonnen op een gratis WordPress domein, maar drie maanden later kocht ik een eigen domeinnaam via mijn host. Daardoor kon ik plugins downloaden en mijn website meer vormgeven dan via dat gratis domein. Dat heeft er onder andere aan bijgedragen dat mijn website beter vindbaar was in zoekmachines. Verder vind ik het altijd wel belangrijk om mee te geven dat je voor jezelf duidelijk moet hebben wáárom je wilt bloggen. Zo kun je al vanaf de start beginnen met een soort ‘lijn’ in je verhalen of een terugkerend thema. Probeer verder origineel te blijven en je eigen verhaal te vertellen. Wees jezelf, creëer je eigen stijl, dat brengt je het verst. Laat je aan de andere kant niet imponeren of beïnvloeden door (de mening van) anderen. Focus op jezelf, al het andere kost je veel teveel energie die je veel beter in je eigen blog kunt steken.

Hoeveel uur per week ben jij eraan kwijt?

Toen ik net begon, blogde ik zo’n drie keer per week. Later heb ik dit uitgebreid naar 7 dagen per week, met soms meerdere blogs per dag. Nadat ik officieel stond ingeschreven bij de KvK werkte ik gemiddeld zo’n 42 uur per week. Momenteel hang ik ergens tussen de 28 en 32 uur, maar het verschilt enorm per week en hoeveel campagnes er lopen.

Technische dingen aan de achterkant van je blog: wat doe je zelf en wat besteed je uit?

Lange tijd heb ik pogingen gedaan om dit zelf bij te houden. Er werd eens een blogchallenge georganiseerd door o.a. Linda van Mamaliefde waarin het technische gedeelte in begrijpelijke taal werd uitgelegd en daaruit ontstond toen een to do list. Hierdoor had ik meer focus en heb ik dankbaar gebruik kunnen maken van hun waardevolle kennis en tips. Maar nadat Instagram steeds belangrijker werd en er meer tijd naar de ‘betaalde’ werkzaamheden ging, hakte ik na de geboorte van Linn de knoop door. Ik heb nu een onderhoudscontract bij mijn host: zij zorgen dat mijn blog altijd up to date is, dat plugins zijn bijgewerkt en dat dat stukje altijd klopt. Het SEO gedeelte (zoekmachineoptimalisatie) doe ik helemaal zelf. Ook liggen er plannen om mijn website helemaal te restylen, daarvoor zoek ik nog de juiste mensen qua ontwerp. Ik ben nogal kieskeurig, haha.

Wat vind jij de handigste plugins voor je website?

Zal ik je eerlijk vertellen dat, sinds ik dat onderhoudscontract heb, ik geen flauw benul heb van plugins? Degene die ik zelf ’tegenkom’ zijn de WordPress Editorial Calender, waardoor je berichten in een kalender staan. Ik heb zóveel meer overzicht hiermee! Ook gebruik ik de Classic Editor plugin (ik werk dus nog steeds in het ‘oude’ WordPress scherm) en zweer ik bij de Yoast Premium plugin!

Hoe gaat het nu met MultiMeisje eigen bedrijf ZZP'er VA virtueel assistent - Mama's Meisje blog

Hoe zorg je dat je inspiratie houdt? Hoe kom je aan de onderwerpen waarover je blogt?

Inspiratie komt en gaat. Ik krijg meestal inspiratie als ik onder de douche sta en als ik bezig ben met hele andere dingen, zoals het huishouden of tijdens het wandelen. Mijn telefoon staat dus vol met notities waarin kreten of zinnen staan die ik heb bedacht. Ook in mijn mail staan veel concepten: zogenaamde ‘braindumps’. Zit ik op de bank naar Goede Tijden te kijken, rolt er zo een hele tekst uit voor een Instagram post. Eerder liet ik dat te lang hangen en vergat ik het, nu noteer ik meteen álles. De onderwerpen komen als vanzelf en natuurlijk ben ik soms bang dat ik niets meer weet. Toch houd ik het al 5 jaar vol. Ook is niet ieder onderwerp even origineel, bijvoorbeeld cadeautips voor meisjes die 3 jaar worden of kraamvisite from hell maar ik steek het altijd persoonlijk in, dus dan wordt het alsnog míjn verhaal. Daarnaast deel ik shoplogs, budgettips en leuke nieuwigheden die ik relevant vind voor mijn lezers. Dat kan een persbericht zijn, een toegestuurd product of iets waar ik zelf tegenaan ben gelopen. Inspiratie genoeg dus!

Laat je je teksten altijd door een ander lezen voor je ze online plaatst?

Nee, ik lees ze alleen zelf. Als het om een gevoelig onderwerp gaat, leest Erik mee of mijn zusje of vriendinnen. En soms krijg ik een appje of berichtje met: ‘hé, let even op, er staat een foutje in je tekst!‘. Heel fijn, dan kan ik het gelijk aanpassen want je wordt snel ‘blind’ voor je eigen fouten.

Is er veel concurrentie? Hoe ga je hiermee om?

Ja, er is veel concurrentie maar het ligt er volgens mij volledig aan hoe je hiermee omgaat. Je kunt je dagen wel slijten door je constant te focussen op wat andere bloggers en influencers allemaal doen en welke campagnes zij binnenslepen. Het levert je alleen nul komma nul op, behalve afgunst, jaloezie en negativiteit. Daar distantieer ik mij liever van: ik heb bijvoorbeeld ook geen intensief contact met andere bloggers en hoor ook niet bij clubjes of iets dergelijks. Dat voelt helemaal prima zo! Ik heb er gewoon geen behoefte aan, maar gun een ander het beste van de wereld hoor. Leven en laten leven, mijn eigen stijl ontwikkelen en me focussen op mijn eigen online bezigheden en doelen: het heeft me gebracht tot waar ik nu ben. Natuurlijk vind ik het stom als anderen vervolgens een oordeel over míj hebben, maar van die tekortkoming kan ik ze ook niet af helpen. Lekker van me af laten glijden en doorrrr!

Hoe pak je het bloggen het beste aan/op? Hoe maak je er een leuke blog van? En hoe lang schrijf je over een blog?

Ik vind het lastig om een antwoord te geven op die eerste vraag. Ik doe ook maar wat, heb ook altijd maar wat gedaan en dat is niet veranderd sinds ik werk als blogger. Het gaat als vanzelf én is afhankelijk van het onderwerp. Een persoonlijk artikel staat snel op papier, behoeft weinig research. Meer informatieve blogs wil ik altijd zo volledig mogelijk van alle kanten belichten, dus daar gaat meer tijd in zitten. Daarnaast telt SEO mee: een zoekwoordenonderzoek kost de ene keer meer tijd dan de andere keer. En dan is het óók afhankelijk van (het tijdstip van) de dag: de ene keer staat een blog binnen een uur ingepland, terwijl ik er de andere keer vreselijk tegenaan hik. Hoe ik er een leuke blog van maak? Door kwaliteit boven kwantiteit te verkiezen: ik schrijf liever drie blogs per week waar ik tevreden over ben, dan dat ik zeven dagen per week van mezelf móét. Ook kies ik voor onderwerpen die dicht bij mezelf liggen of die ik een persoonlijke draai kan geven.

De Zoete Hemel Enschede taart laten maken bestellen - Mama's Meisje blog

Raad je bloggen aan of af en waarom?

Ik raad het sowieso aan omdat het ontzettend leuk is! Wel met de kanttekening dat werk als blogger niet één, twee, drie ontstaat en je daarvoor een hele lange adem moet hebben. Als hobbyblogger ligt dat natuurlijk heel anders. Eigenlijk ken ik alleen maar professionele bloggers die er ‘per ongeluk’ in gerold zijn. Als je een webshop of iets dergelijks hebt, is bloggen ook heel slim. Je vergroot je vindbaarheid in de zoekmachines en dat is met de huidige concurrentie erg verstandig.

Ik ben benieuwd hoe ik jou kan ‘helpen’. Ik like je berichten, maar verder weet ik het niet.

Ontzettend fijn dat je mijn berichten liket en wat lief dat je ernaar vraagt! Als blogger en Instagrammer kan ik het ontzettend waarderen wanneer er een like of reactie wordt achtergelaten onder een social media post of blog. Sinds ik werk als blogger zorgen dit soort dingen ook voor nieuwe aanvragen, opdrachten en dus inkomsten. Zie je eens een leuke tip waarvan je denkt dat iemand anders er iets aan heeft: spread the word :)

Krijg je echt zo vaak gratis dingen aangeboden om te testen of ‘reclame’ te maken?

Bloggers en Instagrammers krijgen in veel gevallen ontzettend vaak gratis producten aangeboden om reclame voor te maken. Maar met gratis producten kun je je hypotheek niet betalen en ook geen boodschappen doen. Bloggen als baan betekent natuurlijk dat er geld verdient moet worden. Daarom werk ik bijna alleen nog maar op basis van een tarief: ik stuur dus een factuur wanneer een merk of bedrijf gebruik maakt van mijn platformen om hun producten in the picture te zetten. En ja, dit zegt iedere blogger en influencer, maar ik werk dus écht alleen samen met merken of bedrijven die aansluiten bij Mama’s Meisje. Er zitten dagelijks veel meer verzoeken in mijn mailbox dan dat je als lezer terugziet. Ik weiger dus heel veel omdat het niet matcht.

Sta je ingeschreven bij een bureau? En bij welke pr-bureaus sta je ingeschreven?

Nee, ik sta niet ingeschreven bij een bureau dat mij vertegenwoordigd of mijn zaken regelt. Wel sta ik ingeschreven bij allerlei pr-bureaus, op diverse platformen en dergelijke. Welke dit precies zijn, dat deel ik hier niet. Dat heb ik, toen bloggen als baan op mijn cv werd bijgeschreven, ook allemaal zelf uitgezocht. En ja, dat is best veel werk en je hebt er een lange adem voor nodig :)

Starten met bloggen mijn verhaal mamablog mamablogger - Mama's Meisje blog

Wat is het leukste wat je ooit dankzij je blog hebt gekregen of gedaan?

Nou, heb je even? Sinds ik werk als blogger hebben we ontzettend veel mooie items gekregen en ik vind het nog steeds ontzettend leuk als er perspakketten worden bezorgd die niet van tevoren zijn aangekondigd of die ik niet zelf heb aangevraagd. Maar het allerleukste blijven toch de dagjes uit, weekendjes weg en met stip op 1: ons verblijf op Vakantiepark Molenwaard in juni van dit jaar. Hoewel ik dan erg gefocust ben op het creëren van mooie content, is het ook genieten! Dat zijn de kersjes op de taart!

Wist jij dat dit allemaal bij werk als bloggger komt kijken? En zou bloggen als baan iets voor jou zijn of juist helemaal niet? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1