Steeds vaker krijg ik mails en dm’s in mijn inbox met vragen over bloggen. Hoe ben ik begonnen? Wat verdien ik met bloggen en hoe heb ik mijn blog groot gemaakt? In het artikel van vandaag probeer ik deze vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Lees je mee?

Starten met bloggen

Iets meer dan twee jaar geleden trok ik de stoute schoenen aan en opende mijn eigen blogpagina. Ik begon met bloggen omdat ik thuis zat, net drie maanden mama was en nog herstellende van een heftige zwangerschap en bevalling. Na de bevalling wilde ik al vrij snel weer fit and fab zijn, maar het tegendeel bleek waar. Bekkeninstabiliteit, zwangerschapsvergiftiging, een zware bevalling die eindigde in een keizersnede: mijn lichaam had het flink te verduren en het kostte me uiteindelijk 8 maanden om er weer enigszins bovenop te komen. Daar zat ik dan, thuis, op de bank, me stierlijk te vervelen. Ik las veel blogs van anderen en dacht er al een aantal maanden over na om er ook één te beginnen. Telkens weerlegde ik dat: “wie zit er nou op mijn verhalen te wachten?“. Heel veel mensen, blijkt nu, maar met die intentie ben ik niet begonnen. En dat is in mijn ogen de eerste stap als je wilt beginnen met bloggen: vraag jezelf eens af wáárom. Ben je dol op tekst,  verhalen schrijven en loop je over van inspiratie? Doe er iets mee! Zie je op Instagram een hippe mamablogger die allemaal ‘gratis’ spullen krijgt en denk je: “dat wil ik ook!“? Of lijkt het je wel makkelijk om je eigen tijd in te kunnen delen? Krab je dan nog eens achter de oren, want ik ga je zo meteen vertellen waarom het allemaal anders is dan het misschien lijkt…

dsc 5385 bewerkt

Carice van Houten

Bloggen is namelijk hard werken. Twee jaar lang heb ik heel veel tijd gestoken in mijn hobby. In eerste instantie omdat ik de rest van de dag toch weinig te doen had. Schoonmaken kon ik niet zo lang achter elkaar en Suus was een ontzettend zoete baby. Ze dronk haar flesje, we wandelden een rondje of knuffelden een half uurtje en dan sliep ze weer lekker een paar uur. Een paar uur waarin ik weer een leuk artikel kon schrijven, want inspiratie had ik zat. Ook maakte ik social media accounts aan op Facebook en Instagram, waarop steeds meer contact met volgers ontstond. In de eerste maand had ik ongeveer 400 unieke bezoekers, maar dit veranderde allemaal toen ik een blog schreef over Carice van Houten. Zij deelde mijn blog op Twitter en in één dag kwamen er 5000 bezoekers op Mama’s Meisje. Later werd de blog nog gedeeld op Lindanieuws en de bezoekersaantallen waren dus in de tweede maand van mijn zogenaamde ‘blogcarrièresky high! Wow, wat was ik trots! Ik bereikte in een paar dagen tijd ontzettend veel nieuwe lezers en een groot deel bleef ook hangen. Mijn cijfers zijn daarna nooit meer lager dan 7000 unieke bezoekers per maand geweest. Een gelukje, dat besef ik maar al te goed, maar wel één die me nog meer drive gaf om leuke artikelen aan te leveren. Ik besloot om iedere dag een blog te posten.

Iedere dag een blog posten

Ook ging ik op 1 januari 2017 over naar mijn eigen domeinnaam. Ik startte namelijk met een gratis WordPress-pagina, maar wist al snel dat deze blog geen eendagsvlieg zou worden. Een eigen website dus en al snel begon ik me te verdiepen in meer achtergrondinformatie. Er is ontzettend veel te vinden en ik zou je zeker aanraden om veel te lezen over bloggen. Het deed me onder andere besluiten om van drie keer per week over te gaan op dagelijks bloggen. Een keuze waar ik totaal geen spijt van heb. Ik heb heel wat onderwerpen behandeld op mijn blog en nog steeds vind ik het een leuke uitdaging om iedere keer weer iets nieuws te verzinnen. Natuurlijk zijn er blogs die je op iedere mamablog terug kunt vinden. Bevallingsverhalen, baby-updates en “wat ik nooit had verwacht van het moederschap“: misschien niet zo origineel, maar wel persoonlijk. En persoonlijk, dat is wat ik wil zijn op mijn blog. Mama’s Meisje is hoe ik ben, mijn identiteit, mijn verhaal, mijn stukje internet en ik deel hier alleen wat ik de moeite waard vind, waar ik fan van ben, waar ik enthousiast van word of waarvan ik denk dat mijn lezers er iets aan hebben. En heel veel roze, want ik voel mezelf nog lang niet bij de ‘mevrouwen‘ van deze wereld horen én ik ben een meisjesmama, dus roze it is. Niet voor niets dé blog voor mama’s die het meisje in zichzelf niet vergeten ;) Dat is wat mijn blog onderscheidt van andere blogs en waarom mensen het de moeite vinden om me te volgen en te komen lezen. Dat voelt echt heel bijzonder en ik ben er heel dankbaar voor dat dit allemaal zo gelopen is!

multimeisje 84

Niets is wat het lijkt

Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen expert en vertel dit allemaal puur uit mijn eigen ervaring. In de bloggerswereld zijn er mensen die véél langer meelopen dan ik en ik voelde me op veel fronten lange tijd een newbie. Misschien ook omdat niet iedereen staat te juichen bij de komst van de zoveelste nieuwe mamablogger. En zeker niet als blijkt dat het ook nog een succesvolle blog gaat worden. De bloggerswereld kán heel leuk zijn, maar schijn bedriegt in sommige gevallen ook. Ik heb het meerdere malen meegemaakt en daardoor ben ik vooral erg gefocust op mezelf. De online wereld is net de echte wereld: soms word je positief verbaasd en soms vergis je je in (de intentie van) mensen. In een bepaalde fase deelde ik veel informatie als mij iets gevraagd werd: bij welke pr-bureaus ik stond ingeschreven, door welke bedrijven ik werd benaderd en dergelijke. Daar ben ik mee gestopt toen ik merkte dat het vooral ‘geven‘ was en geen ‘nemen‘. Ik wilde graag aardig gevonden worden, maar heb mijn lesje wel geleerd. Als iemand me dit nu vraagt, dan leg ik uit dat ik dat soort dingen niet deel. Het is voor mij ook een lange weg geweest om dit allemaal te ontdekken. Een bakker geeft het recept van zijn best verkochte taart ook niet zomaar weg, toch? Daarbij ben ik altijd al een type geweest die geen behoefte heeft om bij groepjes te horen. In het begin kon ik daar best een beetje jaloers op zijn, net als alle prachtige samenwerkingen die ik voorbij zag komen. Nu weet ik dat de postbode echt niet altijd zo spontaan voor de deur staat als het op Instagram lijkt, dat je gewoon zelf een aanvraag hebt gedaan om een sample van een nieuw product te ontvangen. En dat het heel tof is om een tablet, een setje kleding of een weekendje weg ‘cadeau‘ te krijgen, maar dat het een simpele ruilhandel is, waarbij er van je verwacht wordt dat je mooie foto’s maakt en een kwalitatief blogartikel op je website post. In mijn geval is dat dus werk, al hoor je mij niet klagen, want het is wel het allerleukste werk van de wereld. Vind ik ;)

Focus op mezelf

Al met al merkte ik dat focus op mezelf houden voor mij de beste manier is om inspiratie te houden, een positieve mindset te hebben en te kunnen genieten van al het moois dat Mama’s Meisje me oplevert. Er is veel concurrentie, maar door naar mijn gevoel te luisteren en alles aan te pakken op een manier die bij mij past en waar ik me prettig bij voel, merkte ik dat kijken naar anderen me niets opleverde. Het gras zal altijd groener blijven aan de overkant. En het is echt niet makkelijk geweest om een plekje te veroveren op social media en het internet. Er waren maanden dat ik mijn volgersaantallen stil zag staan, waarin ik ontzettend inspiratieloos was en anderen zag groeien en bloeien. Loslaten, het even van een afstandje bekijken en die focus op mezelf, niet naar anderen kijken, zorgden ervoor dat ik nu al meer dan een jaar in een lekkere flow zit. En wil het een keertje niet, dan klap ik mijn laptop dicht en ga even wat anders doen. Ik heb geleerd erop te vertrouwen dat de inspiratie wel weer komt. Mijn telefoon staat vol notities en de beste inspiratie komt bij mij altijd als ik onder de douche sta of in bed lig om te gaan slapen. Gelijk noteren! En komt het echt niet, dan is er geen man overboord. Het is geen zaak van leven op dood als er geen blog verschijnt. Ik sta er relaxt in en geniet van de dingen zoals ze nu zijn. Over een half jaar kan ik wel volledig uitgerangeerd zijn, dus I’d better enjoy for the time being ;)

Vragen via Instagram Stories

Via Instagram Stories gaf ik aan dat dit artikel over bloggen in de planning stond en gaf ik de gelegenheid om vragen te stellen. Gelukkig kwamen er veel vragen binnen en sommige vragen komen qua onderwerp overeen, dus in dat geval heb ik ze samengevoegd! Ik beantwoord ze zo volledig mogelijk, al vertel ik natuurlijk niet alles ;)

Wanneer werd je eerste samenwerking/winactie aangeboden?

Mijn eerste aanbieding ontving ik (uit mijn hoofd) na twee of drie maanden bloggen. Op dat moment voelde ik me enorm vereerd, maar achteraf had ik me er beter in moeten verdiepen. Zo eiste de opdrachtgever een do-follow link en kreeg ik zelf niks, mocht ik alleen iets weggeven. Later snapte ik pas wat zo’n type link inhoudt en wat dit voor effect kan hebben op je range in Google. Al doende leert men ;)

Was het altijd je doel om bloggen tot je beroep te maken of begon je als vrijetijdsblogger?

Toen ik net begon met bloggen was ik daarnaast volop aan het solliciteren. Ik wilde heel graag weer aan het werk, was van huis uit diëtist maar kon daar geen baan in vinden. Ik liet me omscholen tot apothekersassistent, maar na de zwangerschap was het vanwege bekkeninstabiliteit niet meer haalbaar om in de apotheek te werken vanwege veel staan. Bloggen begon echt als een hobby en dat is het ruim een jaar geweest. Toen ik tijdens mijn tweede zwangerschap mijn baan verloor (voor de tweede keer), besloot ik dat ik al mijn tijd en energie in Mama’s Meisje zou steken. Ik schreef de blog in bij de Kamer van Koophandel en sindsdien is Mama’s Meisje mijn eigen bedrijf. Gelukkig wierp al die tijd en energie haar vruchten ook af. Het is dus echt een samenloop van omstandigheden en nooit mijn intentie geweest toen ik begon met bloggen.

Hoe verdien je geld met bloggen? Hoeveel verdien je met bloggen?

Als blogger verdien ik op verschillende manieren geld. De eerste manier is door middel van betaalde opdrachten. Ik schrijf dan een artikel over een bepaald merk, product of onderwerp en hier staat een vergoeding tegenover. Ik ben hier erg selectief in. Ik zou mijn blog rustig kunnen vullen met blogs over kattenkrabpalen, rolsteigers en verzekeringen, maar dan denk ik dat jullie allemaal gillend mijn pagina wegklikken. Ook al is een artikel een samenwerking, ik zal nooit schrijven over iets dat niet bij me past of iets voorkauwen waar ik niet daadwerkelijk achter sta. Ook is het mogelijk dat ik linkjes naar een webshop in blogs verwerk. Stel je voor dat ik in een shoplog een link plaats naar Hema, omdat ik daar een tof shirtje voor Niene heb gescoord. Vervolgens gaat er iemand via mijn blog naar de website van Hema en bestelt daar dat shirtje (of iets anders). Ik krijg dan een kleine commissie over die aankoop, maar voor de klant heeft dit geen gevolgen, die betaald gewoon dezelfde prijs. Dit heet affiliate marketing. Het is daarnaast ook mogelijk om banners op je website te plaatsen (van die reclameblokjes), maar ik heb me daar nog nooit in verdiept en weet ook niet of ik dat zou willen. Dan word je bijvoorbeeld betaald per aantal views of per aantal clicks. Op de vraag hoeveel ik verdien met bloggen, kan ik kort zijn: dat ga ik je niet vertellen. Het is in ieder geval geen vetpot en dat komt mede omdat ik zelf zo selectief ben. Liever eerlijke content dan een blog vol betaalde meuk. En mede de reden waarom ik als virtueel assistent ben gestart!

dsc 5143 2 bewerkt 2

Hoeveel tijd ben je er gemiddeld aan kwijt en houd je je aan een planning?

Gemiddeld ben ik zo’n 30 uur per week kwijt aan mijn blog wanneer ik dagelijks blog. Ik blog nu een tijdje wat minder constant, omdat ik naast het bloggen een tweede bedrijf ben begonnen als virtueel assistent (MultiMeisje). Daardoor ben ik er nu ongeveer 24 uur per week aan kwijt, maar het is echt heel verschillend per week. De ene week heb ik veel artikelen die ik zo weg kan tikken terwijl ik de andere week heel druk ben met reviews en productfoto’s maken. Het ene artikel vergt wat meer naslagwerk en het andere artikel komt helemaal vanuit mijzelf, dus dan ben ik in een uurtje klaar. Ik werk met een planner in WordPress, daarop zie ik heel overzichtelijk welke blogs er op welke dagen zijn ingepland. Ook kan ik hierin makkelijk schuiven. Soms komt er een betaalde opdracht tussendoor of gebeurt er iets waardoor ik toch de planning weer omgooi. Het is dus eerder een richtlijn dan een hele strakke planning. Het geeft mij in ieder geval overzicht en rust.

Hoe zorg je dat je blogs verschillend blijven en niet eentonig worden?

Dit vind ik echt een lastige vraag om te beantwoorden. Ik zou nu een heel verhaal kunnen neerzetten over contentplanners, brainstormsessies en meer van dat soort gedoe. Maar eerlijk gezegd doe ik maar wat. Er komt van alles in me op, dit noteer ik in de notities in mijn telefoon. Vervolgens maak ik concepten aan in de planner in WordPress en dan zorg ik ervoor dat er op iedere dag een blog gepland staat. Daarna kijk ik naar wat ik heb ingepland: kan ik meer afwisseling aanbrengen? Bijvoorbeeld twee posts over fashion achter elkaar is een no go, dus schuif ik wat heen en weer. Er is maar één vaste rubriek en dat zijn de bevallingsverhalen op donderdag. Op die manier doe ik dat dus :)

Je hebt leuke kleine winacties. Hoe verzin je ze? Zo knap!

Wat lief! Dankjewel! Met winacties gaat het eigenlijk net als met alle andere opdrachten. De ene keer ontvang ik een aanvraag of een persbericht en de andere keer benader ik zelf een merk. Daaruit vloeien dan goede contacten en op die manier ontstaan dit soort samenwerkingen. Ik heb een tijdje wekelijks op woensdag een winactie geplaatst. Daar ben ik nu weer even mee gestopt, omdat ik merkte dat er teveel werk in ging zitten. Wie weet komt dat over een tijdje weer terug ;)

Hoe laat je je blog groeien? Heb je nog tips?

De tips die ik nu geef, slaan eigenlijk op hoe ik het heb aangepakt. Maar ten eerste: downgrade je eigen blog nooit tegenover die van anderen. Veel is niet altijd beter! Het gaat erom wat je bezoekers doen: komen ze eenmalig kijken of gaan ze je echt volgen om jou en om de artikelen die je schrijft? Soms krijg ik berichtjes van andere bloggers die zeggen: “wow! Ik ben echt jaloers op jouw cijfers en samenwerkingen!“. Probeer je niet te focussen op een ander, maar focus op jezelf. Ook al heb je ‘maar‘ 1500 unieke bezoekers per maand. Je zult ze maar allemaal voor je deur hebben staan! Ga ervoor zitten en maak een lijstje met blogonderwerpen. Of doe hetgeen waarvan je weet dat je inspiratie krijgt. Ook al schrijf je maar één woord op, er komt een moment dat je weet wat je met dat onderwerp wilt. Wees actief op social media, ga de interactie aan met je volgers. Denk goed na over wat je wilt laten zien van jezelf, wat bij jou past en hoe je dit overbrengt op je blog en socials. Maak je blog persoonlijk, jouw eigen stukje internet. Lever kwaliteit, zowel in tekst als in beeld. Mensen moeten je kunnen herkennen aan je schrijfstijl en je beeldmateriaal. Als mensen je namelijk gaan herkennen, dan gaan ze je onthouden en blijven ze je volgen. En, nog belangrijker om te groeien, praten ze erover met vrienden en bekenden. Verdiep je in SEO (lang verhaal, google het maar eens) zodat je ook op andere manieren meer zichtbaar wordt. Om je blog te laten groeien heb je drie dingen nodig: inspiratie, een lange adem en geluk. Want hoewel mijn blog in twee jaar tijd ontzettend gegroeid is mede door mijn eigen inzet, heb ik ook gewoon geluk gehad dát er mensen zijn die mijn verhalen interessant genoeg vinden om te lezen en mijn bakkes willen volgen op socials. Als laatst zou ik de tip willen geven dat je blog géén dagboek is. Hoewel ik persoonlijk ben in mijn blogs, zijn er tal van zaken en onderwerpen waarover ik nooit zal vertellen op het internet. Dat is een bewuste keuze en daar voel ik me goed bij. Hopelijk heb je hier wat aan!

Zo, het is een lang verhaal geworden en ik zou nog véél meer kunnen vertellen! Heb je nog vragen? Ik lees ze graag in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin