Ben ik een paar maandjes lekker bezig, komt de klad er weer in… Bewegen volhouden blijft lastig en in deze blog vertel ik waarom dit mij zoveel moeite kost. Lees je mee?

Leefstijl-verander-goals

Grofweg één keer per maand bestook ik jullie met een nieuwe update over mijn leefstijl-verander-goals. Waar het een jaar geleden nog ging over ‘afvallen na de zwangerschap’, heb ik het woordje afvallen ondertussen ingewisseld en praat ik alleen nog over leefstijl. De reden is dat de wens om af te vallen voelt alsof ik nu niet happy zou zijn met mezelf. En dat is niet waar, want aan zelfliefde en zelfvertrouwen heb ik geen gebrek. Echter kies ik ervoor om beter voor mezelf te zorgen en wil ik graag gezond(er) oud worden. En daarom waren er enkele leefstijlveranderingen nodig die ik belangrijk vind voor mezelf. De gratis e-books van de Lazy Fitgirl Methode werden uitgeprint en inmiddels heb ik al redelijk wat go to voedingsmiddelen in mijn favorietenlijstje staan waardoor deze nieuwe manier van eten echt genieten is. Maar dat klinkt natuurlijk makkelijker dan het in de praktijk is. In mijn laatste leefstijlupdate heb je kunnen lezen dat ik weer back on track ben na een chaotische zomervakantie met weinig aandacht voor mijn doelen. Vooral het bewegen volhouden blijft een ding. Maar waarom kost mij dit zoveel moeite?

Liever lui dan moe

Ik kan hier natuurlijk een heel verhaal gaan ophangen, maar het punt is: wat bewegen volhouden betreft, ben ik liever lui dan moe. En dan te bedenken dat ik vóór mijn eerste zwangerschap 2 à 3 keer per week in de sportschool te vinden was én op de overige dagen wandelde en ging joggen. Ergens in de strijd ben ik die motivatie verloren en ervaar ik het puntje ‘bewegen’ op mijn to do list meer als een last dan dat ik er plezier aan beleef. Wat dan weer niet wil zeggen dat ik het helemaal niet doe… Sterker nog, ik ben me er enorm bewust van dat beweging voor mij een hele belangrijke is om te ondersteunen in het fysieke herstel na drie zwangerschappen. Vooral wat betreft bekkenklachten en mijn houding merk ik het direct wanneer ik het een beetje laat verslonzen. Heb ik weer meer hoofdpijn, schiet het me vaker in mijn onderrug en heb ik weer meer pijnklachten in het bekkengebied. Genoeg redenen om het voor te blijven zou je denken. Maar eens in de zoveel tijd wint het gebrek aan wilskracht het van de noodzakelijkheid en ga ik compleet in de chillmodus. Voelt zelfs wandelen als teveel en staar ik van onder mijn dekentje op de bank naar die prachtige SmartBike die er gewoon helemaal klaar voor staat. Het zal vast genetisch bepaald zijn: mijn voorkeur voor Netflix marathons in plaats van het echte werk…

Bewegen volhouden leefstijl veranderen beweegdoelen bijstellen - Mama's Meisje blog

Beweegdoelen bijstellen

De zomervakantie was ook geen fijne periode op het gebied van bewegen volhouden: het laatste beetje ritme en houvast verdween voor zes weken uit ons systeem en ik voelde weinig ruimte voor mezelf. Tijdens de vakantie in Friesland zijn we trouwens wél heel actief geweest, maar naderhand bleek ik toch in centimeters te zijn gegroeid en was mijn motivatie behoorlijk ver te zoeken. In de afgelopen maand heb ik mezelf bij elkaar gepakt en ben ik er eens voor gaan zitten. Waardoor houd ik dat bewegen niet gewoon vol en waarom gaat het op dat vlak steeds mis? Ik moest voor mezelf concluderen dat ik in de ‘alles of niets’ modus zat. Ik verwachtte van mezelf dat ik én drie keer per week mijn fysio-oefeningen deed, minstens twee keer per week een uur moest wandelen en dan ook nog één of twee workouts op de SmartBike zou doen. En als het dan niet lukte, voelde dat als falen. Om het dan vervolgens maar helemaal niet meer te doen. Toch goed om even met mijzelf te evalueren wat het heikele punt was, want ik heb mijn beweegdoelen bijgesteld. Naar beneden toe, om precies te zijn. Neem mezelf voor om één keer per week te wandelen en één workout op de SmartBike te doen. Meer is leuk, maar het is géén moeten. En wat gebeurt er nu? De druk valt weg en ik begin me warempel weer gemotiveerd te voelen. En het zou ook zomaar kunnen zijn dat ik het stiekem zelfs een klein beetje leuk vond, die workout die ik vorige week op de SmartBike deed. Maar niet overdrijven hè, we gaan nu net zo lekker en als iemand ‘buikspieroefeningen’ zegt, dan weet ik niet hoe snel ik moet wegduiken. Of bewegen volhouden lukt beoordelen we over een tijdje weer opnieuw…

Is bewegen volhouden voor jou een lastig punt of juist niet? Ik lees graag je tips en reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog