Over enkele dagen begint de laatste maand van 2022: het perfecte moment om me te buigen over onze inkomsten en uitgaven. Waar ging ons geld naartoe? Waar kunnen we op besparen? Dit zijn mijn financiële to do’s voor december!

Huishoudboekje onder de loep

Begin van het jaar schreef ik een heel uitgebreid artikel over hoe wij overzicht in onze financiën realiseerden. Ik houd sinds enkele jaren een huishoudboekje bij en dat heeft ons veel inzicht gegeven in waar ons geld naartoe gaat. Over enkele dagen breekt de decembermaand aan en dat is voor mij altijd het moment om me te buigen over onze inkomsten en uitgaven. Waar ging ons geld dit jaar naartoe? Welke (onvoorziene) kostenposten maakten we en valt dat mee of tegen? Waar kunnen we op besparen? Hoewel je hier natuurlijk op iedere dag van het jaar voor kunt gaan zitten, is december voor mij altijd vaste prik omdat er in het nieuwe jaar weer dingen gaan veranderen. Het resulteert in de volgende financiële to do’s:

Boodschappen uitgaven

In september hield ik een overzicht bij van onze boodschappen uitgaven voor ons gezin van 5 personen. Dat de boodschappen stukken duurder zijn geworden, dat is inmiddels geen nieuwtje meer. Iedere zaterdag spit ik de folders door en maak ik op basis daarvan ons weekmenu. Daarnaast hebben we een dochter met een glutenvrij dieet, wat ook behoorlijk in de papieren loopt. De laatste tijd maakte ik al meer gebruik van de persoonlijke BonusBox aanbiedingen van Albert Heijn en schreef ik ook al eens over het Brood van Gisteren dat we daar altijd scoren. Dit heeft ons al een leuke besparing op de boodschappen uitgaven opgeleverd, maar sinds vorige week heb ik ook AH Premium geactiveerd. Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat bevallen, maar merk dat we vaker voor de aanbiedingen van AH vallen dan voor Jumbo, waar je meer aanbiedingen hebt zoals ‘3 voor €4,99’ bij het fruit of ‘2e halve prijs’ bij veel artikelen. Op mijn lijstje met financiële to do’s staat dus dat ik ons boodschappenbudget voor 2023 opnieuw ga bepalen op basis van de uitgaven van dit jaar.

boodschappenbudget boodschappen uitgaven voor 5 personen - Mama's Meisje blog

Zorgverzekering wordt flink duurder

Vorig jaar voelde ik me helemaal dé bespaarqueen want ik sloot – na jaren bij dezelfde zorgverzekeraar te hebben gezeten – mijn zorgpolis (én die van Erik) over. Dat leverde alleen al voor mij een besparing op van ruim €26 per maand en dat bedrag heb ik iedere maand apart gezet in het potje voor medische kosten dat ik heb. Het was een geweldig jaar, maar helaas pindakaas: de zorgverzekering wordt flink duurder in 2023. Op de Instagrampagina van PorteRenee zag ik dat zij er in december meer over gaan delen waar je op kunt letten als je op zoek gaat naar de goedkoopste polis voor jouw situatie. De zorgverzekering staat, net als vorig jaar, weer genoteerd bij mijn financiële to do’s maar ik vrees dat het deze keer flink gaat tegenvallen…

De buffer vergroten

Sinds begin van het jaar zijn we gestart met digitale spaarpotjes en dat was de beste keuze ooit. Het geeft zóveel rust dat bepaalde potjes gewoon weggezet zijn en dat ik me geen zorgen hoef te maken als er bijvoorbeeld een dikke tandartsrekening binnenkomt. Kijk, leuk is het niet als ik het saldo van zo’n potje weer tijdelijk ziet dalen na het betalen van de factuur, maar het feit dat ik het geld in een apart potje heb weggezet en het alleen daarvoor bestemd is, geeft echt veel rust. Máár alles is duurder geworden en we merken dat er daardoor veel minder geld naar de spaarrekening is gegaan dan we hadden gewild. Om de buffer in 2023 weer enigszins te kunnen vergroten, heb ik op mijn lijstje met financiële to do’s gezet dat ik wil kijken waar we op zouden kunnen besparen. En dat betekent dus: keuzes maken!

Besparen Financiële to do's voor december - Mama's Meisje blog

Hulpmiddelen bij mijn financiële to do’s

Het zal best even een werkje zijn om de boel overzichtelijk te krijgen. Maar ik heb een aantal hulpmiddelen bij mijn financiële to do’s:

  • Ons huishoudboekje hield ik in Excel bij. Erik is daar handig in, ik typte alleen de kolommetjes vol, maar hij gaat alles bij elkaar optellen per categorie enz. Daardoor zijn alle inkomsten en uitgaven in één keer duidelijk voor het hele jaar.
  • Vorige week bestelde ik de Money Planner van PorteRenee. Dit is een planner die je stap voor stap helpt om weer baas over je geld te worden en is voorzien van handige tips & tricks. Ik kocht ‘m eigenlijk voor onder de kerstboom (hij komt morgen binnen als het goed is) maar ik denk dat we ‘m al eerder gaan gebruiken bij de financiële to do’s die ik hier noemde.
  • Vanaf vandaag begint, wederom bij PorteRenee, een gratis spaarchallenge. In eerste instantie heb ik dat laten passeren, maar wie weet doe ik weer nieuwe inzichten op dus heb ik me toch opgegeven. Benieuwd of ik nieuwe manieren om makkelijk en laagdrempelig te (be)sparen ontdek!

Hoewel ik hier meerdere avonden voor wil gaan zitten, vind ik het helemaal geen straf om met onze financiën bezig te zijn. Ik schreef al eerder over mijn persoonlijke spaardoelen voor dit jaar en zal ook weer een nieuw lijstje formuleren voor het nieuwe jaar. Leuk om mee bezig te zijn!

Heb jij ook financiële to do’s voor de laatste maand van het jaar op de planning staan? En welk onderwerp houdt jou het meest bezig als het om geld gaat? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Affiliate: disclaimer