Je knippert een keer met je ogen en het nieuwe jaar is al begonnen. Je bent dus nog net op tijd om je te buigen over je financiën! In deze blog deel ik een bespaartip: check je abonnementen voor 2023!

Geld besparen door te vergelijken

In principe is élke dag van het jaar natuurlijk een goede om je over je financiën te buigen, maar in de decembermaand ga ik er altijd uitgebreid voor zitten. Niets voelt zo burgerlijk als mijn huishoudboekje bijhouden, maar ik ben in dát stadium van mijn leven waarin ik dus heel gelukkig word van grip hebben op mijn geld. Waar ik zoal op kon besparen in de afgelopen maanden? Het eerste voorbeeld: mijn mobiele telefoonkosten. Jarenlang sloot ik, na afloop van het ene contract, een nieuw contract af waarbij ik een nieuw toestel mocht uitkiezen. Dat leek altijd heel aantrekkelijk, totdat ik ontdekte dat een los toestel aanschaffen voor mij veel goedkoper was. Een sim only bestellen hield in dat ik zelf een pakket kon samenstellen met daarin het aantal belminuten, een databundel en een sms-bundel waardoor ik maandelijks veel minder kwijt was hieraan. Oké, ik moest dan wel een telefoon aanschaffen, maar de ervaring leerde dat ik daar veel langer mee deed dan het abonnement duurde. Omdat ik mijn telefoon gebruik voor mijn werk als content creator koop ik ‘m tegenwoordig zakelijk. Maar omdat ik al jaren vaste sim only klant ben, kon ik mijn sim only abonnement onlangs verlengen voor een bodemprijsje. Zo ben ik van €16 naar €10 per maand gegaan en kreeg ik daarbij een bundel aangeboden met méér data. Een lagere maandprijs én minder kans om over m’n bundel heen te gaan: een win-win situatie! Geld besparen door te vergelijken kost misschien even wat tijd, maar het loont écht.

Bespaartip check je abonnementen vóór 2023! - Mama's Meisje blog

Zorgverzekering checken

Onlangs schreef ik al over mijn financiële to do’s in december en daar hoort het checken van mijn zorgverzekering óók bij. In 2023 verandert er weer een heleboel als het om je zorgverzekering gaat. De Consumentenbond zette dit overzichtelijk op een rijtje: een aanrader om te lezen zodat je weet waar je rekening mee kunt houden. Ik vind het altijd een hele lastige: ik wil mezelf niet te hoog verzekeren, maar ben ook bang om op dit vlak de plank mis te slaan. Je koopt toch een gevoel van zekerheid, maar je hebt geen zekerheid, haha. Afgelopen weekend heb ik me er uitgebreid over gebogen en gekeken naar onze huidige polissen. Voldoen ze nog voor het nieuwe jaar? Het antwoord was ‘ja’: ik heb een kleine aanvullende verzekering voor fysiotherapie en heb een vrijwillig eigen risico van €100 extra bovenop de verplichte €385 per jaar. Daarnaast heb ik een digitaal spaarpotje voor medische kosten en besloten geen tandartsverzekering te nemen omdat de vergoeding vaak tegenvalt. Ga dus goed na wat je te verwachten zorgkosten zijn, al blijft er altijd een risico natuurlijk! Geld besparen door te vergelijken leverde ons in dit geval niets op: wij bleken al het goedkoopst uit te zijn bij de verzekeraar waar we nu zitten, dus gaan niet overstappen. Toch zou ik je altijd aanraden dit wel te checken, want een besparing van bijvoorbeeld €10 per maand is toch weer €120 per jaar. Dus altijd de moeite om te doen!

Globale planning van uitgaven

Wat ik ook prettig vind om te doen vóór het nieuwe jaar, is om een globale planning van uitgaven te maken. In ons huishoudboekje kan ik terugzien wat we uitgaven aan bijvoorbeeld boodschappen. Op basis van dit bedrag richt ik de nieuwe budgetten in voor 2023. Nu alles duurder wordt, is sparen lastiger. Geld besparen door te vergelijken kan er dus voor zorgen dat we net iets meer kunnen sparen. En dat is nodig, want we willen graag onze buffer op peil houden, voorbereid zijn bij onverwachte uitgaven en ook genieten van leuke dingen zoals vakanties en dagjes uit. Check je abonnementen: een besparing van €6 per maand op mijn mobiele telefoonkosten is jaarlijks toch weer €72 in the pocket en als je dit soort kleine besparingen optelt, kan het flink in de papieren lopen. Wees dus geen dief van je eigen portemonnee en ga er eens een middagje voor zitten!

Check je abonnementen: op welke zou jij kunnen besparen? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Commerciële content: disclaimer