Hoe maak je regenlaarzen schoon? Ik deed Bergstein laarzen in de wasmachine nadat ik dit als schoonmaaktip kreeg en deel mijn ervaring met je in deze blog! Kijk je mee?

Buiten spelen

Weer of geen weer, die meiden van ons zijn praktisch iedere dag buiten te vinden. Niet alleen gaan ze op avontuur in onze kidsproof tuin, we wonen natuurlijk ook op een boerderij en dus gaan ze regelmatig met papa mee op de tractor of naar de stal. Een passende outfit is dan heel handig, net als schoeisel dat tegen een stootje én vuil kan. We hebben weleens een ander merkje geprobeerd, maar voor ons gaat er niets boven de laarsjes van Bergstein. Ze slijten amper en dat mag in de krant, want zodra er weer een nieuw paar binnenkomt, wordt het frisse kleurtje binnen enkele weken omgetoverd tot een used look. De pasvorm is goed en dat vind ik dan weer belangrijk omdat ze er hier praktisch de hele dag op lopen. Ja, óók als het 30 graden is. Ik ben sowieso voorstander van buiten spelen, maar met drie meiden zou het toch fijn zijn als het volgende zusje niet op een paar laarzen hoeft rond te wandelen dat zo vies oogt dat het bijna rijp is voor de prullenbak? Juist, ik wilde ze schoon hebben en kreeg de tip om Bergstein laarzen in de wasmachine te doen.

Bergstein laarzen schoonmaken - Mama's Meisje blog

Bergstein laarzen schoonmaken

Door het stro in de stal rennen, verstoppertje doen in de tuin, in de plassen stampen, door het bos rennen als we weer eens een kabouterpad bezoeken: zon, regen, sneeuw en modder zorgden er de afgelopen jaren voor dat onze Bergstein laarsjes behoorlijk vies werden. Natuurlijk heb ik al meerdere pogingen gedaan om de rubber laarzen schoon te krijgen. Met afwasmiddel, een sponsje en later met meer agressieve schoonmaaksponsjes van de Action. Oké, ze werden inderdaad schoon, maar ik poetste ook strepen in de kleur en dat is dan weer zonde. Afgelopen week vertelde ik in mijn stories op Instagram dat ik weer nieuwe laarzen had besteld voor Suus en daarna kreeg ik meerdere tips in mijn inbox over hoe Bergstein laarzen schoonmaken in z’n werk gaat. De oplossing is even simpel als effectief, maar voor mij was dit dus een eyeopener. Misschien ben ik een beetje late to the party maar ik had nog nooit gehoord dat iemand de Bergstein laarzen in de wasmachine had gedaan, dus ik wilde het gelíjk proberen!

Regenlaarsjes in de wasmachine

Kunnen Bergstein laarzen in de wasmachine? Blijkbaar kan dat dus wel, ik had het alleen nog nooit geprobeerd. Ik ging zo te werk:

  • Eerst heb ik de laarsjes flink uitgeklopt zodat het zand eruit was en vervolgens heb ik de buitenkant met een zachte borstel schoongeveegd. Dit om te voorkomen dat de wasmachine vol zand en dergelijke raakt.
  • Vervolgens heb ik de regenlaarsjes in de wasmachine gedaan, met een klein beetje wasmiddel en op een programma van 15 minuten op 30 graden laten draaien.
  • Nadat de wasmachine klaar was, heb ik de zooltjes uit de laarsjes gehaald en alles binnen op de deurmat laten drogen. Ik heb de laarsjes bewust niet dichtbij de verwarming gezet, omdat ik las dat het rubber dan kan uitdrogen.
  • Nadat ze helemaal droog waren, konden de meiden weer spelen!
  • Ik kreeg ook de tip dat ze in de vaatwasser kunnen, maar ik heb dit zelf niet geprobeerd. Op diverse websites las ik dat het wordt aangeraden om de temperatuur op maximaal 30 graden te laten, dus ik weet niet wat er gebeurt als je ze op een hogere temperatuur wast.

Regenlaarsjes in de wasmachine - Mama's Meisje blog

buitenspelen geschikt schoeisel - Mama's Meisje blog

Het resultaat

Als je de voor en na foto’s ziet, is het verschil vooral op te merken aan de typerende witte rand die deze laarsjes hebben. Ik denk dat het resultaat nóg beter is wanneer je de laarzen nooit geboend hebt met schoonmaaksponsjes zoals ik dat heb gedaan. Waarschijnlijk heb ik daarmee de beschermende laag aangetast, waardoor het vuil juist verder kan intrekken. Er bestaan ook verzorgingsproducten voor natuur rubber (daarvan zijn deze regenlaarzen ook gemaakt). Toch doe ik voortaan de nieuwe Bergstein laarzen in de wasmachine want het scheelt een heleboel boenwerk, ik denk dat ze dan mooier blijven en ik ben tevreden met het resultaat. Voor laarzen van ruim twee jaar oud die zo goed als dagelijks intensief gebruikt worden, vind ik het prima! Als ze naast het gloednieuwe paar staan (die ik er voor de foto even naast heb gezet), dan zijn ze overduidelijk niet meer als nieuw maar die verwachting had ik ook niet. De binnenkant ruikt ook weer fris, dat is mooi meegenomen. Het ziet er een stuk netter uit dan hoe ze waren en daar was het mij om te doen. En daarom wilde ik de tip met je delen, want wie weet ga jij het nu ook proberen!

Bergstein laarzen in de wasmachine: heb jij dat al eens geprobeerd? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1