Bekkenklachten: helaas heb ik er tijdens beide zwangerschappen last van (gehad). Maar hoe herken je bekkenklachten, wat kun je eraan doen en waarom zijn ze voor mij zo beperkend? Ik vertel er vandaag meer over.
Bekkenklachten: hoe herken je ze?
Toen ik ongeveer 24 weken zwanger was van Suus, merkte ik dat als ik op de bank ging zitten, bezig was met stofzuigen of de trap op liep, ik een zeurderige pijn aan mijn stuitje voelde. Ik ondernam hier niet direct actie op dus heb er nog ongeveer een maand mee doorgelopen. Jammer, want het vroeg signaleren van deze klachten kan erger voorkomen. Bekkenklachten kunnen worden veroorzaakt door de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap. Vroeger werd het ook wel bekkeninstabiliteit genoemd, maar dit wordt tegenwoordig officieel niet meer gebruikt omdat het de ‘lading’ niet dekt. Door de zwangerschap is de belastbaarheid van het bekken verminderd, terwijl de belasting op het bekken groter wordt door de zwangerschap en de baby. Dit kan de volgende klachten veroorzaken:
– pijn in het bekkengebied, schaambeen, stuitje
– pijn die uitstraalt naar de bovenbenen of de lage rug
– pijn bij het starten van een beweging (startpijn), moeizaam bewegen en napijn.
– je houdt staan, lopen en zitten minder lang vol door de pijn
– pijn bij omdraaien in bed, traplopen, spreiden van de benen
– stijfheid na langere tijd in een houding te hebben gezeten, gelegen of gestaan
– een andere manier van lopen: ‘waggelen’
Daarnaast kunnen bekkenklachten ook veroorzaakt worden door zogenaamde ‘mechanische‘ oorzaken, bijvoorbeeld een snelle bevalling, kunstverlossing, het baren van een groot kind enzovoorts. Bekkenklachten kunnen tevens veroorzaakt worden door een ongeval of sportblessure.
Wat kun je doen als je bekkenklachten hebt?
Stel, je hebt één (of meerdere) van bovenstaande symptomen of je twijfelt? Wacht niet te lang af, maar neem contact op met een geregistreerde bekkenfysiotherapeut. Via deze website vindt je er één bij jou in de buurt. De bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met bekkenpijn en kan je dus van gerichte adviezen en oefeningen voorzien. Soms is het nodig om een bekkenband aan te laten meten zodat je extra ondersteund wordt. Voor een consult van de bekkenfysiotherapeut heb je geen verwijzing van de huisarts nodig. Het is wel raadzaam om even na te kijken of fysiotherapie binnen het pakket van je zorgverzekering valt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Mijn ervaring met bekkenklachten tijdens en na de zwangerschap
Toen ik tijdens de eerste zwangerschap met de geadviseerde oefeningen begon, ging het een paar weken redelijk goed. Helaas begon ik vanaf week 32 vocht vast te houden en kwam ik vanaf week 35 tot de bevalling in rap tempo ontzettend aan: in totaal kwam ik nog eens 20 kilo aan, bovenop de 25 die ik al was gegroeid. De dag van de inleiding was ik dus 45 kilo gegroeid en dat heeft zijn tol geëist. Ik kon de laatste weken helemaal niets meer, lag dagenlang in bed of op de bank en helaas namen mijn klachten na de bevalling alleen maar toe. Het heeft acht maanden geduurd voordat ik weer enigszins op de been was. Toen ik opnieuw zwanger werd, had ik vanaf de zesde week alweer klachten. Die heb ik nu nog steeds en ze zijn erger dan ooit tevoren, ondanks de oefeningen die ik dagelijks doe en de bekkenband die ik regelmatig draag. Het is ook wel zwaarder, zo’n tweede zwangerschap, omdat er al een kindje rondloopt. Dus ik kan minder rust pakken en buk en til meer, waardoor de klachten niet echt beperkt blijven of kans hebben om te verbeteren. Al met al is deze laatste fase van de zwangerschap daardoor behoorlijk zwaar: met zo’n dikke buik wordt het al minder makkelijk om het huishouden bij te houden, maar het zijn vooral de bekkenklachten die me hierin het meest beperken. Zo kan ik al tijden niet meer met Suus op pad, komt mijn moeder iedere week een dag schoonmaken en neemt Erik ook allerlei extra taken voor zijn rekening. De bekkenklachten zorgen ervoor dat ik mezelf minder goed kan redden en hulp nodig heb. Gelukkig is de eindstreep in zicht en al zal het wel een tijdje duren voordat ik weer de oude ben (of iets wat ervoor door kan gaan), ik heb er wel vertrouwen in dat het uiteindelijk goedkomt.
Heb jij ervaring met bekkenklachten? In hoeverre was/is dit voor jou beperkend en hoe lang heeft het geduurd voordat je weer de oude was? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!
Bij dit artikel heb ik deskundige hulp gehad van mijn eigen bekkenfysiotherapeut.
Jaa.. zeer vervelend en pijnlijk! Maar wel geleerd dat je er aan over moet geven. Denken aan jezelf, hoe moeilijk dat ook is!
Ik weet hoe heftig het kan zijn, ik ben 7 maanden geleden bevallen en ben nog steeds 2x per week in het ziekenhuis aan het revalideren hiervoor.
Yup, herkenbaar tijdens en na mijn tweeling zwangerschap. Loop nu weer bij de fysio en ben er nog lang niet.. :-(
Vervelend he, ik had er bij de derde zwangerschap ook last van. Ben even in therapie geweest ervoor. Kreeg er handige tips waardoor ik het wel vol heb kunnen houden gelukkig. Ik heb er overigens nu, 2 jaar na de bevallingm tijdens menstruaties nog wel wat last van.
Roelina onlangs geplaatst…Peuters… made with love #4
Heel erg last van. Ook een beknelling van de zenuw in mijn lies. Nu ruim 3,5 jaar na de bevalling nog steeds behoorlijke pijn in mijn lies en lage onderrug. En je lies voelt zo aan als een zwakke plek dat ik er ook nog eens misselijk van wordt en mijn bloeddruk als een baksteen zakt, van de pijn. En met een superlage bloeddruk weet je helemaal niet meer waar je met jezelf moet blijven. Ik hoop dat ik er ooit eens echt vanaf komt.