Daar gaan we weer… De BSO’s en basisscholen gaan dicht en dat deed mij besluiten om weer achter mijn toetsenbordje te kruipen… Lees je mee?

Langere kerstvakantie

Het gonsde al een tijdje en afgelopen maandagavond laaide het gerucht weer op: ik heb het over de op handen zijnde sluiting van de basisscholen. Niet iets waar ik naar uitkeek, maar we weten het natuurlijk pas zeker als de persconferentie weer op televisie is geweest. We zaten eind november al met samengeknepen billen voor de tv, maar het liep met een sisser af. Eerlijk gezegd had ik ‘m niet meer verwacht, maar in de loop van dinsdag kwamen er steeds meer signalen naar buiten dat de basisscholen dicht zouden gaan. Eind van de middag lekte het nieuws uit en ja hoor, om 19.00 uur werd het direct bevestigd. Laat ik voorop stellen dat de beste stuurlui aan wal staan en dat ik niet graag zou ruilen met de mensen die hierover moeten beslissen. Maar een langere kerstvakantie was wel het laatste waar ik op zat te wachten.

Wat een verwarrend gedoe!

Dat de besmettingsaantallen weer dalen, gaf mij juist het gevoel dat het voorlopig nog hetzelfde zou blijven. Inmiddels zijn we allemaal redelijk gepokt en gemazeld als het op nieuwe maatregelen aankomt: voor mijn gevoel hebben we alles wel een keer afgestreept op de ‘lockdown bingokaart‘. En denk je dus dat je ‘m wel redelijk ziet aankomen door de ervaringen in het verleden. Het is weer het gesprek van de dag, ik lees en zie niets anders meer in kranten en op televisie en een paar weken geleden (vóór die vervroegde persconferentie) riep ik nog dat het me niets zou verbazen als de boel nog een keer dicht zou gaan. Ervaringen uit het verleden bieden géén garantie voor de toekomst, zeggen ze toch? Dat een sluiting toen niet nodig was, maar nu wel gebeurt, is voor mij best een verrassing. Maar zoals ik al zei: het is vanaf de zijlijn heel makkelijk oordelen. Dus besloot ik op dinsdag maar eens wat voorbereidende huishoudelijke klusjes te doen en blogs te tikken zodat we enigszins oké die verlengde kerstvakantie in gaan. Toen ik vlak voor de persconferentie nog even ging douchen, bedacht ik mij ineens dat alle kranten kopten: ‘BSO’s en basisscholen dicht!’. Daar viel het kwartje, want ik heb natuurlijk maar één kind op de BSO. Die andere twee zitten op een kinderopvang, een wezenlijk verschil. Ik dook erin en jeetje, wat een verwarrend gedoe!

Basisscholen dicht daar gaan we weer... - Mama's Meisje blog

BSO maar 1 week dicht

Correct me if I’m wrong, maar na flink googelen en zoeken naar de betrouwbare bronnen in deze overload aan informatie, trok ik de volgende conclusies. Op de website van de Rijksoverheid las ik dat de BSO in de week vóór de kerstvakantie (van 20 tot en met 24 december) gesloten is, maar tijdens de kerstvakantie wél open is. Toen ik dat las, ontstond er een lichte frons, maar soit. Verder gaan de basisscholen een week eerder dicht en is het per school afwachten of dit op maandag of dinsdag zal zijn. Ook is het afwachten of er thuisonderwijs wordt aangeboden door de basisschool waar jouw kind naartoe gaat. Ik kon nog geen betrouwbare informatie vinden over de kinderopvang, maar ga er vanuit dat deze dus wel gewoon open blijft. Dat zou dus inhouden dat Niene en Linn wel gewoon naar de opvang kunnen en alleen Suus volgende week thuis moet blijven. En dus na de feestdagen gewoon weer naar de BSO kan. We wachten de mailtjes van school en opvang rustig af, maar door de wirwar van informatie en regeltjes kan ik me indenken dat dit echt super verwarrend is.

Duimen voor géén verlenging

Me druk maken over hoe we het de komende weken gaan regelen doe ik allang niet meer. Na twee lockdowns heb ik steeds beter geleerd om terug te schakelen en mijn prioriteiten onderaan het lijstje te zetten in dit soort gevallen. Ik doe het, maar leuk is anders. Ja, ik werk vanuit huis en ben flexibel: hoe luxe is dat?! Het is vervelend om te moeten concluderen dat ik mijn zakelijke doelen, die ik náást mijn reguliere werkzaamheden inplan, weer even moet laten varen. En ’s avonds kúnnen werken klinkt heel ideaal, maar als je een dag met een zeer energieke dreumes, peuter en kleuter hebt doorgebracht en rond 16.00 uur de koek al op is, dan is een tekst schrijven of content maken na 20.00 uur ook niet meer zo’n vanzelfsprekendheid. Maar hé: wij hoeven amper iets te fixen en zitten niet met de handen in het haar. Ik ben wel de laatste die hierover gaat lopen klagen en heb het flink te doen met de ouders met een baan buiten de deur, met weinig of geen vangnet en voor wie dit een onmogelijke opgave is. Toch ben ik flink aan het duimen voor géén verlenging, want dat is waar ik stiekem wel bang voor ben. Dat er nu wordt gezegd: ‘drie weken!’ en dat we zo meteen weer acht weken verder zijn. Let’s hope for the best

Ik ben benieuwd hoe jij erin staat dat de BSO’s en basisscholen dicht gaan en lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog