We genieten weer volop van de zomer en wie zomer zegt, zegt bbq! Tijd voor wat food inspiratie: ik zette lekkere bijgerechten voor de barbecue op een rijtje. Hier krijg je gegarandeerd trek van!

Makkelijke bbq bijgerechten

Barbecueën draait lang niet meer alleen om vlees. En daar ben ik blij om, want ik kom zelf uit een familie waarbij de bbqs in de zomermaanden zéér regelmatig werden aangestoken. Dat was heel gezellig hoor, want we zaten lekker lang buiten en ik vond de niet te missen stokbrood met kruidenboter ook prima weg te kauwen. Maar naarmate ik ouder werd, breidden mijn interesses op het gebied van eten ook zich ook uit waardoor ik bijvoorbeeld meer salade’s en dergelijke ging eten. Dat biedt mogelijkheden, want er zijn tal van lekkere gerechten voor de barbecue waardoor het niet alleen maar ‘vlees en stokbrood’ is. Moet ik er wel even bij vermelden dat ik absoluut geen keukenprinses ben: ik ben aanvoerder van team makkelijke bbq bijgerechten. Niet te moeilijk, geen hogere wiskunde, maar voedzame en easy peasy bbq inspiratie waardoor je maximaal van het mooie weer en buiten eten kunt genieten!

salade variaties tips inspiratie - Mama's Meisje blog

Salades: mijn favoriet!

Dat ík salades nog eens als favoriet zou hebben, dat hadden mijn ouders niet gedacht hoor… Haha, ik was dat kind dat nog geen blaadje sla of snoeptomaatje wilde proeven. Gelukkig is het tij gekeerd, want sinds ik een jaar of 17 ben, ben ik veel meer dingen gaan proeven en ben ik salades enorm gaan waarderen. Grootste pluspunt vind ik dan ook dat je ‘m helemaal kunt maken zoals jij dat lekker vindt. Er bestaat geen standaardrecept waar je niet vanaf mag wijken: je mag variëren, weglaten en toevoegen wat jij het liefste eet. En daarom mogen salades niet ontbreken als lekkere bijgerechten voor de barbecue. Mijn favoriete salades zijn:

  • De pasta pestosalade! Ik maak ‘m met volkoren penne, grofgesneden champignons, courgette en cherrytomaatjes en uitgebakken spekreepjes. Daarna hussel ik de boel door elkaar en voeg nog toe: pijnboompitjes, verse pesto en rucola slamelange. Als topping gebruik ik dan Parmezaanse kaas en daarna: aanvullen! Deze salade is ook heerlijk om als leftover voor lunch te nemen, mits je wat overhoud natuurlijk.
  • Carpaccio of crunchy kip salade. Ik haal de carpaccio altijd vers bij de slager, want die is nu eenmaal het lekkerst. Om kip een krokant laagje te geven, vind je diverse recepten via internet maar er is ook een zakje van Santa Maria Tex Mex (Crispy Chicken). Door deze salade kun je van alles doen wat je lekker vindt, bijvoorbeeld avocado, komkommer, maïs, gegrilde groenten: varieer en kies er een lekkere dressing bij zoals truffelmayonaise of mosterd-dille dressing.
  • Couscous salade met gegrilde groenten. Ik kies altijd een volkoren variant van couscous, dat is voedzamer en vult beter. Op de barbecue kun je groenten grillen, zoals puntpaprika, aubergine, courgette en champignons. Meng dit door de couscous, voeg er wat kerrie aan toe en eventueel nog wat avocado. Je kunt een stukje kipfilet kruiden, dit grillen op de barbecue en er in kleine stukjes doorheen snijden. Eet smakelijk!

Barbecue met kinderen

Nu worden mijn kinderen niet echt enthousiast van wat ik lekkere bijgerechten voor de barbecue vind: no way dat zij de salade aanraken. Maar dat lossen we anders op, want met een monkey platter wordt groente ineens een stuk interessanter. Het is een ideale manier om ervoor te zorgen dat ze nog wat gezonds binnenkrijgen naast vlees en stokbrood. En dus zet ik altijd een bordje met gesneden komkommer, wortel en paprikareepjes op de tuintafel. Ook leuk: spiesjes maken met stukjes frikandel en groenten die gegrild kunnen worden! En vaak bakken wij ook een beetje patat zodat dit met een burgertje van de barbecue gegeten kan worden.

Food Lekkere bijgerechten voor de barbecue Mamas Meisje blog

Tapashapjes & meer

Wat ik vaak een leuke aanvulling vind tijdens een barbecue, zijn tapashapjes. Bijvoorbeeld spiesjes met mozzarella, tomaat en basilicum, een lekkere quiche vol groenten of kleine wrapjes met lekkere vulling. Ook aardappelvariaties zoals een gepofte aardappel, aardappelsalade of een spies met krielaardappelen vind ik altijd geslaagd. En om het helemaal af te maken vind ik het een feestje om stokbrood te skippen, maar in plaats daarvan een borrelbrood, plukbrood of naanbrood te nemen. Daar kun je ook weer lekkere dips bij maken om de overige bijgerechten bij de barbecue mee te besmeren!

Welke bijgerechten bij de barbecue zijn jouw favoriet? Ik lees graag je suggesties in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Commerciële content: disclaimer