Vanaf het moment dat je zwanger bent, word je gebombardeerd met het fenomeen ‘baby uitzetlijst’. Als onervaren mama-to-be ben je maar wat blij dat ze bestaan, je weet natuurlijk nog niets van baby’s en zeker niet van alle spullen die je in huis moet halen.

Overladen met baby uitzetlijstjes

Zo ging dat bij mij ook: ik kreeg een welkomstpakket bij de verloskundige en hoezee: de eerste uitzetlijst. Daarna kwamen de babypakketten met nog meer uitzetlijsten van allerlei winkels. En stap een willekeurige babywinkel binnen, soms worden ze uitgedeeld of ze liggen netjes gestapeld op de schappen.

Omdat ik al tante was voordat ik moeder werd, zat ik al wat dichter bij het vuur. Ik had dus wel meegekregen dat sommige dingen die op de lijst staan, onnodig zijn. Ook kreeg ik de tip om zeker niet teveel in huis te halen, want alles is ook nog te koop als de baby er eenmaal is. Een gewaarschuwd mens telt voor twee ;)

Maar nu ik bijna 4 maanden mama ben, concludeer ik dat er een aantal aankopen zijn, waarvan ik van te voren juist Niet had verwacht dat ze zó handig zijn! Die toppers deel ik vandaag graag met jullie!

Babynestje

Het fenomeen babynestje kwam ik voor het eerst tegen via Facebook. Ik zag het op de foto’s van Kim Kötter voorbij komen (de Sleepyhead). Dus toen ging ik opzoeken wat het was. Er bleken babynestjes verkrijgbaar te zijn, zowel van verschillende merken als ‘zelfgemaakt’ door kleinere webshops. Het idee is dat je baby een geborgen gevoel krijgt. Toen Suus geboren is, hebben we het babynestje van Done by Deer kado gekregen. Ik gebruik het in de box, als we na de ochtendfles nog lekker samen ‘in het grote bed‘ uitslapen en als we uit logeren gaan. Ik sleep het ding het hele huis door en ook als we een dagje op visite gaan, gaat het nestje mee. Ik had niet gedacht dat een babynestje zoveel invloed zou hebben op het gedrag van een baby. Suus werd er heel rustig van in de box. En als je samen in bed ligt, kun je niet per ongeluk bovenop haar gaan liggen door de randen. Leg het ding neer op een matras of op een bed en het scheelt gesleep met campingbedjes. Die fase komt natuurlijk nog, want zodra ze begint te draaien/kruipen/iets wat er op lijkt, is een babynestje niet meer geschikt. Maar voor nu: ben echt blij dat we het ontdekt hebben!

Knuffeldoekje

Tendu 100%
Tijdens de zwangerschap ontdekte ik het merk Baby’s Only. Ik heb verschillende items op de babykamer, waaronder dekentjes en een commodemandje. Ik heb toen ook een lichtroze knuffeldoekje besteld in de vorm van een ster. Laten we het op de hormonen gooien maar ik vond ‘m zo leuk staan, hangend over de rand van het commodemandje.

Toen Suus eenmaal was geboren, heeft ze de eerste maanden echt niet getaald naar een knuffel. Alleen omdat mama het leuk vind, staan er twee Happy Horse konijnen in het ledikant. Maar op een gegeven moment begon ze meer te grijpen en als ze in slaap viel, ging ze zoeken met haar handjes naar iets om vast te houden. Meestal was dat het doekje dat aan de speen zit en trok ze de speen er steeds uit. Ik heb toen het knuffeldoekje bij haar neer gelegd en sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Als Suus moe is, leg ik haar in bed. Ik geef het doekje in de hand en leg het tegen haar gezicht/oortje. Ze drukt het dan met haar hand tegen haar oortje en woelt een beetje. Madame slaapt binnen een paar minuten. Geen knuffeldoekje = onrustig kind. Heel apart.

Hydrofiele doeken/swaddles/luiers

Echt, je kunt er niet genoeg van hebben. De gewone witte in standaardmaat, met leuke printjes, maar ook de grotere ‘swaddles’, ze komen zo vaak van pas! En ze liggen ook snel in de was, vandaar dat je er nooit genoeg van kunt hebben, tenzij wassen je hobby is :P

Wasbak met 2 delen

Tendu 100%

Deze waskom heb ik pas aangeschaft na de geboorte van Suus. Want toen kwam ik erachter dat ik toch ergens water in moest doen als ik haar wilde wassen. En het verrekte handig is dat ik een bak had waarin aan de ene kant water kan en aan de andere kant de natte washandjes na gebruik.

Stokke Tripp Trapp met newbornset

De eerste maand sliep mini heel veel. Maar na een week of vijf, zes, begon ze rond etenstijd met huilen. En eten (koken) met een baby op schoot is niet heel handig. We hadden al een Stokke Tripp Trapp stoel via Marktplaats gekocht. De newbornset hebben we met kadobonnen gekocht. Suus blij, want zo kon ze mooi rondkijken en bij ons aan tafel zitten. En wij rustig eten (koken) zonder gedoe met een baby op schoot. Ze zit nu altijd met warm eten bij ons aan tafel en dat is heel gezellig.

Wipstoeltje

Tendu 100%
Ook het wipstoeltje hebben we aangeschaft na de geboorte. We kregen zoveel kadobonnen! Ik heb een babyswing geleend, maar daar ligt ze nog vrij plat in. En het dametje wil graag om zich heen kijken. Dus de wipstoel is dan een betere optie. Ook met fruithapje heel handig, al hebben we de Stokke daar ook voor. Ik zet het wipstoeltje ook wel eens in de box, dan kan ze nog meer zien en dat vindt ze prachtig!

In dit artikel laat ik zien welke artikelen ik beter niet had kunnen kopen. Dit zijn natuurlijk mijn ervaringen, dus wat ik handig vind. Maar wat vinden jullie handige do’s als het op baby uitzet aankomt? Ik ben erg benieuwd naar jullie reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter

Liefs Karin