Vanochtend las ik op AD.nl het artikel over de Arubaanse baby Lunah.  Al een tijdje volg ik Baby Lunah via Facebook. Vanwege mijn familie op Aruba, kwam een via Facebook gedeeld bericht in de Arubaanse krant mij onder ogen. Ik was meteen geraakt. Want dat Lunah een wonderbaby is, moge duidelijk zijn.

Trisomie 18

Lunah is namelijk geboren met Trisomie 18, ook wel bekend als Edwardssyndroom. Dit houdt in dat van alle chromosomenparen, nummer 18 geen 2, maar 3 chromosomen bevat. Hierdoor werd Lunah geboren met een groeiachterstand en een gaatje in het tussenschot van de kamers van haar hart. Kindjes met Trisomie 18 hebben een verstandelijke achterstand. Veel kindjes met deze afwijking sterven tijdens of kort na de geboorte. Echter ontwikkeld Lunah zich buitengewoon goed. Toch heeft zij binnen zeer korte tijd een hartoperatie nodig, omdat zij ieder moment een hartstilstand kan krijgen.

Lunah’s verzekering

Toen nog niet bekend was dat Lunah aan deze chromosoomafwijking lijdt, waren de artsen optimistisch over een operatie. Maar zodra de uitslag van het genetisch onderzoek bekend werd, weigerden de artsen haar te opereren. En sindsdien vechten haar ouders voor Lunah’s rechten. Ze zijn zelfs met haar naar Amerika gereisd, naar een congres voor T-18 specialisten. Deze specialisten zijn optimistisch en willen benadrukken dat uit onderzoek gebleken is, dat bij kinderen met T18 de kansen op een beter leven aanzienlijk zijn toegenomen. Dit hebben ze ook duidelijk gemaakt aan Lunah’s verzekering, maar helaas wil deze de operatie niet vergoeden.

lunah

Baby Lunah

Dat raakt me zo diep, waarop ik besloot om deze blog te schrijven. Want het kan toch niet waar zijn dat dit mooie meisje niet geholpen wordt, omdat de verzekeraar dit weigert? De ouders van de Arubaanse Baby Lunah zijn een crowdfundingactie begonnen om de benodigde (bijna) €200.000 bij elkaar te verzamelen en zo de operatie te kunnen betalen. De specialisten die haar willen opereren zijn er, er is onderzoek gedaan waaruit blijkt dat een operatie gunstig is voor Lunah. Lunah heeft niet veel tijd meer. Laten we zorgen dat dit bericht gedeeld wordt, dat het bekend wordt bij ontzettend veel mensen, zodat iedereen die een (klein) bedrag kan missen, dit kan doneren. En laten we in godsnaam hopen dat die operatie op tijd komt.

Want sinds ik zelf moeder ben, wil ik me niet eens kunnen voorstellen hoe de ouders van Lunah zich op dit moment voelen. Leven tussen hoop en vrees, bijna alle middelen zijn er om hun dochter een kans op leven te geven, maar door geld zijn zij misschien binnen korte tijd hun dochter kwijt.

Ik heb gedoneerd, maar ik snap dat niet iedereen iets kan missen. Toch kan iedereen wel meehelpen om dit bericht bekend te maken onder de mensen! Dus wil je iets doen voor Lunah, deel dan het bericht over Lunah op Social Media of op je eigen blog! Je mag de tekst van deze blog kopiëren of er iets aan veranderen, dat is geen enkel probleem.

Hier de link naar de crowdfunding: link
De Facebookpagina van Lunah: link