9 maanden in de buik, 9 maanden uit de buik… Mijn baby is een hele zwangerschap oud en dat de tijd niet stilstaat, bewees ze afgelopen maand dubbel en dwars. We streepten weer een heleboel mijlpalen af én ik deel hoe haar schema er nu globaal uitziet. Lees je mee?

Zelfstandig zitten

In de vorige update vertelde ik over de groentehapjes die Linn ineens wél heel goed at, dat ze tandjes kreeg en dat we genoten van de eerste keer sneeuw voor onze mini. Inmiddels schudt ze haar baby imago steeds meer van zich af, want van de een op de andere dag kon ze zelfstandig zitten. Dat gebeurde op een ochtend terwijl ik in de keuken bezig was en Suus ineens begon te roepen: “Maaaam! Kijk! Linn kan zitten!“. Nou, ik liet bij wijze van spreken alles uit mijn handen vallen en ja hoor, daar zat mevrouwtje met een trotse blik in haar ogen. Ik blijf het allemaal zo bijzonder vinden, óók bij de derde. Onvoorstelbaar hoe zo’n kleintje zich ontwikkelt in het eerste jaar, al besef ik nu des te meer hoe snel het allemaal gaat. Veel te snel hoor! Maar zitten is dus helemaal haar ding en sindsdien doet ze dat alsof ze nooit anders deed. Grappig om te zien dat het haar eigenlijk best nog veel energie kost, ze dan moe wordt maar het vertikt om weer te gaan liggen. Hoezo eigenwijs?! Naast zitten maakt ze ook ‘bruggetjes’: dan staat ze op handen en voeten. Grappig gezicht wel!

zelfstandig zitten - Mama's Meisje blog

Hap hap hap!

Die hapjes, die gaan ook top. Zeg maar gerust maaltijden, want ze eet steeds meer met de pot mee, afhankelijk van wat er die avond op het menu staat natuurlijk. Over het algemeen eet ze tot nu toe alles, behalve die doperwtjes. Daar is ze niet zo dol op en laat het ook duidelijk merken, haha. Qua brood geven we tot nu toe alleen nog broodkorstjes, daar oefent ze goed mee. En ik kreeg vorige week een aantal nieuwe drinkbekers binnen, zodat ze ook zelfstandig kan oefenen met water drinken. Ik had ze eigenlijk bij Amazon besteld, maar daar werd de bestelling geannuleerd omdat het pakket zoek was geraakt. Dus poging twee bij een andere webshop en toen had ik ze binnen enkele dagen binnen. Ik ben voor de MAM Starter Cup 150 ml gegaan, daar drinkt ze nu water uit. Ook kocht ik meteen de MAM Trainer + 220 ml, die kan ze hierna gaan gebruiken. We hebben ook nog een drinkbeker van Munchkin voor als ze iets groter is, dus ik gok dat het met deze voorraad drinkbekers wel moet lukken.

Broodje eten - Mama's Meisje blog

Schema baby 9 maanden

Sinds deze maand hebben we een min of meer stabiele dagindeling. Hoe ziet het schema voor onze baby van 9 maanden eruit? Als je googelt op ‘schema baby 9 maanden’, dan zijn er vele wegen die naar Rome leiden. Dit is dus puur om te laten zien wat voor ons werkt:

  • op opvangdagen maak ik haar tussen 06.15 uur en 06.45 uur wakker, op andere dagen is het vaak tussen 07.00 uur en 07.30 uur. Ze drinkt dan een fles van 180 cc water en 6 schepjes voeding.
  • rond 09.30-10.00 uur gaat ze naar bed en slaapt dan tot uiterlijk 11.30 uur.
  • 11.45 uur: fruithap en water
  • 12.30 uur: broodkorstjes
  • spelen en dan rond 13.45-14.00 uur een fles van 180 cc met 6 scheppen. Als ze écht heel moe is, gaat ze na haar broodje naar bed en schuif ik deze fles door naar na het slaapje
  • slapen van 14.30 tot 16.00 uur
  • 17.00 uur: warme hap
  • 19.30 – 20.00 uur: fles van 180 cc met 6 scheppen

Dit schema gaat nu heel fijn en ik vind de slaaptijd ’s middags vooral heel ideaal omdat ik haar op deze manier niet per se uit bed hoef te halen om Suus uit school te halen. Dan ligt ze wel ietsje later in bed en slaapt meestal korter, maar dat is beter dan dat ze er nèt in ligt en ik haar dan weer wakker moet maken. Ook is de avondfles nog niet helemaal definitief verdwenen (althans, we durven er nog niet op te hopen). Ze kan soms 3 à 4 dagen na de fles van 20.00 uur slapen en zich vervolgen tóch rond middernacht melden op dag 5. Ach ja, kleinigheidje hou je altijd. Tevreden baby, tevreden mama. Op naar de volgende update!

Op welke leeftijd kon jouw kleintje zelfstandig zitten? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1