Kan iemand me even knijpen? Mijn baby is ‘ineens’ alweer 1 maand oud en dus besloot ik een update te schrijven… Hoe gaat het nu met Linn, groeit ze goed en hoe gaan de nachten? Lees maar mee!

Mijn baby is al 1 maand oud!

Als ik terugkijk op de afgelopen maand heb ik voor mijn gevoel meer meegemaakt dan in al die maanden ervoor… Mijn baby is al 1 maand oud! Je knippert een keer met je ogen en je bent alweer half vergeten dat het dus nog maar (of alweer) een maand geleden was dat je op de operatietafel lag. Hoe dan?! Ik blijf het zeggen: de tijd vliegt, echt niet normaal! Omdat ik bijna dagelijks privéberichten en mailtjes krijg met de vraag hoe het met ons gaat, besloot ik er een maandelijkse Linn update in te gooien. Bij Niene heb ik dat ook gedaan gedurende haar eerste levensjaar en dat vond ik erg leuk om bij te houden. En gaf ik bij Niene al aan dat de tijd snel voorbij ging, naar mijn ervaring gaat het bij de derde dus nóg harder. In deze eerste update vertel ik jullie hoe het zit met de groei, flesvoeding, gebroken nachten, controles bij het consultatiebureau en kinderarts én onze eerste shopsessie. Komt ie hoor!

collage 1 - Mama's Meisje blog

Een slechte start

Zoals je waarschijnlijk wel hebt meegekregen, had Linn na de keizersnede een slechte start. Ze maakte al op de operatiekamer een kreunend geluid en was totaal niet comfortabel. Dit werd in de loop van de dag eerder erger dan beter en mijn moedergevoel vertelde me dat er iets niet klopte. Gelukkig luisterden de kinderartsen hiernaar en startten ze met antibiotica, mede omdat ik GBS-drager ben. Omdat uit bloedonderzoek bleek dat de ontstekingswaarden stegen, moesten we uiteindelijk een week in het ziekenhuis blijven. Gelukkig namen we na die week een gezond meisje mee naar huis en kon het echte genieten beginnen. Toch kunnen we wel merken hoeveel impact die slechte start op haar kleine lijfje heeft (gehad). Zo is haar navelstreng er nog steeds niet af gevallen en duurde het bijna drie weken tot ze weer terug was op het geboortegewicht. Ik durf wel te zeggen dat wij een beetje hebben onderschat hoe ziek ze is geweest.

Controle bij de kinderarts

Afgelopen week stonden er meerdere afspraken op de agenda: ons eerste bezoekje aan het consultatiebureau en een controle bij de kinderarts. Omdat ik tijdens mijn zwangerschap de 22-wekenprik tegen kinkhoest heb gehad, krijgt Linn haar eerste vaccinaties pas bij drie maanden. We gingen dus vooral om te meten en te wegen en hoewel we thuis ook een weegschaal in bruikleen hebben om haar gewicht in de gaten te houden, was ik erg benieuwd naar deze cijfertjes. Uiteindelijk is ze toch best lang bezig geweest om weer terug te komen op haar geboortegewicht (3950 gram), iets dat ik totaal niet ken van de andere meiden. Die gingen na de geboorte als een speer! Linn heeft daarvoor iets langer de tijd nodig, maar is nu toch al een ruime 4300 gram. Haar groei in de lengte is discutabel, omdat de eerste meting na de keizersnede met een meetlint is gedaan en daardoor niet zo nauwkeurig is geweest. Al met al is ze bij beide controles met vlag en wimpel geslaagd. Wel is het aannemelijk dat ze GBS heeft gehad via mij, omdat ze al zo snel na haar geboorte verschijnselen kreeg. Ik ben dus enorm blij dat het allemaal zo gelopen is, dat ik zo’n sterk gevoel kreeg en dat de artsen dit serieus hebben genomen. Het heeft geen zin om te denken aan ‘wat als’ scenario’s, maar je kunt je vast voorstellen dat ik het gevoel heb dat we een engeltje op onze schouder hadden. Wat een geluk dat we er zo op tijd bij waren!

baby 1 maand controle consultatiebureau kinderarts - Mama's Meisje blog

Een soort van schema

Was ik na de geboorte van Suus nog gebrand op een ritme, kan ik wel stellen dat ik bij baby no.3 een stuk relaxter in het hele #momlife gebeuren sta. Dat moet ook wel, want het is best chaotisch. Ten eerste kwamen we pas na een week thuis en hadden de grote zussen best even moeite om dat allemaal te snappen. Was die baby er eindelijk, moesten ze nog een week wachten voordat ze haar (én mama) konden zien! Inmiddels is de rust wedergekeerd en zijn we, al zeg ik het zelf, best lekker bezig. Overdag is het hier één ontplofte bom: speelgoed all over the place, de wasmachine draait non stop en ik zou het je zeker niet aanraden om op blote voeten door onze keuken te lopen. Maar toch zit Linn al op een soort van schema en begint ze in de gaten te krijgen dat er een verschil is tussen dag en nacht. Momenteel zit ze in een overgang van 7 flessen (90 ml water, 3 schepjes voeding) naar 6 flessen (120 ml water, 4 schepjes voeding). We zijn gestart met de flessen van Difrax, maar deze spenen waren nog iets te groot waardoor ze veel teruggaf. Daarom stapten we over op de fles van Dr. Brown’s met een prematuurspeen en dat gaat heel goed. We gebruiken ook probiotica (Orthiflor Start) om te voorkomen dat ze last krijgt van verstopping en verder natuurlijk vitamine D druppels. We merken wel dat als we haar te snel na de fles wegleggen (ook al heeft ze goed geboerd), ze sneller spuugt. Als we meer de tijd nemen, gaat dit wel goed. Het is het lot van de derde, maar overdag is het een hele uitdaging om ‘de tijd te nemen’ als er ook nog een paar grote meiden rondlopen die NU een broodje willen eten, de verjaardag van Baby Born willen vieren of moeten plassen. Ik heb zo’n vaag vermoeden dat dit allemaal een fase is en Linn haalt de schade wel weer in als ze ’s avonds lekker lang met mama of papa mag knuffelen en haar zussen in bed liggen ;)

newborn collectie babykleertjes primark budgetmoeder koopjesjager - Mama's Meisje blog

Maatje 50

Al met al genieten we intens tussen de chaos door. Wat is het leuk, zo’n gezin met drie kinderen! Hoewel we vooraf onze twijfels hebben gehad, is daar nu helemaal niets meer van over. Ik ben zó blij met onze dames en de komst van Linn! Wel merk ik dat ze echt nog een kleintje is en dat er van maatje 50 en 56 een beetje te weinig in de kast lag. De vorige keren verdwenen die namelijk al gauw in een bewaarbak op zolder, maar dat is nu wel anders. Zo had ik amper zomerse kleding in die maten en dus was het tijd voor onze eerste shopsessie! Bij Primark kocht ik de pakjes op de foto: een wit geborduurd jurkje in maat 62 (€8), een lichtblauw pakje met stipjes in maat 56 (€8) en twee pakjes in geel en wit met bloemenprint (maat 56, samen voor €8). Linn kan de zomer door! Net als bij Niene, wilde ik ook nu maandelijkse foto’s maken van Linn zodat er na een jaar een mooi groeioverzicht is. Bij Niene gebruikte ik daarvoor een mijlpaalkleed, maar nu was het tijd voor iets anders. Ik kocht een schattig vloerkleedje met olifantjes bij Zeeman en bestelde houten mijlpaalkaarten bij Feestje van Hout! Toen we eenmaal thuiskwamen uit het ziekenhuis heb ik de eerste foto’s gemaakt, nu mijn baby 1 maand is natuurlijk ook en dit zal ik maandelijks blijven doen. Want ook deze mini wordt veel te snel groot en dan hebben we altijd die mooie foto’s nog ;)

Mama's Meisje blog

Wat vind jij van het kleedje en de mijlpaalkaarten? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1