Azijn: de meeste mensen zijn niet zo dol op dit zure goedje. Maar wist je dat azijn eigenlijk onmisbaar is in het huishouden? Ik zette 6 lifehacks met azijn voor je op een rijtje. Echt, na het lezen van dit artikel is je leven voorgoed veranderd!

Schoonmaken met azijn

Als er maniertjes zijn om het huishouden enigszins makkelijker te maken, dan ben ik altijd vóór! Ik vind het altijd zaligmakend als ik weer achter nieuwe tips en trucs ben gekomen die bepaalde rotklusjes ineens easy peasy maken. Toen wij samen gingen wonen, dompelde ik me al snel onder in het wel en wee van lifehacks. Al snel bleek dat azijn voor mij onmisbaar is in het huishouden: wist je bijvoorbeeld dat je heel goed kunt schoonmaken met azijn? Daarom deel ik vandaag 6 azijn lifehacks met je. Echt, na het lezen van dit artikel ga je het zéker zelf uitproberen!

#1 Waterkoker ontkalken met azijn

De waterkoker wordt bij ons erg intensief gebruikt. Als theeverslaafde zet ik het apparaat om de haverklap aan en ook voor de babyvoedingen gebruikte ik ‘m. Maar ja, wie water kookt, kan ook kalkaanslag verwachten. En dus moest het apparaat snel en effectief van die smerige plakkaat kalk worden verlost. Gooi de waterkoker eerst leeg. Men neme een fles azijn, giet deze (voor een groot gedeelte, ligt aan de inhoud van je waterkoker) in de waterkoker en zet ‘m aan. Na het koken giet je hem leeg in de wasbak. Wat zie je? Allemaal stukjes kalk, weg gekookt door het azijn. Daarna even omspoelen, nog een keer koken met water (en dit natuurlijk weggooien) en je kunt weer genieten van een vers kopje thee. Ik gebruik azijn ook voor het koffiezetapparaat, op dezelfde wijze. Een fles azijn kost minder dan een euro, dus een echte budget schoonmaaktip in deze lijst met azijn lifehacks!

Schoonmaaktips

#2 Kalkvrije douchekraan door azijn

Een tijdje geleden ging ik met vriendinnen uit eten en we hadden het over welk huishoudelijk klusje je met de meeste tegenzin doet. Ik vertelde dat ik de badkamer schoonmaken echt afschuwelijk vind. Toen we net in ons huis woonden, was ik heel fanatiek, maar inmiddels kan ik de middeltjes tegen kalk niet meer aanslepen. Onze douchekraan krijg ik bijvoorbeeld niet meer schoon. Toen vertelde één van mijn vriendinnen iets handigs! Ik heb het een paar dagen later gelijk geprobeerd en het werkt echt. Wat heb je nodig? Een oude theedoek, een pedaalemmerzak, plakband en een fles azijn. Giet de azijn over de oude theedoek. Zorg ervoor dat de theedoek ‘zeiknat’ is. Wikkel de theedoek in zijn geheel om de douchekraan, zodat alle plekjes bedekt zijn. Doe er daarna de pedaalemmerzak omheen en fixeer dit met plakband. Zorg dat de plakband de theedoek goed strak om de kraan houdt. De pedaalemmerzak voorkomt dat de azijn verdampt. Ik heb dit ’s morgens om de kraan bevestigd en ’s avonds er weer afgehaald. Daarna heb ik met een vochtige doek met warm water de losse kalkdeeltjes verwijderd. Resultaat: de kraan glimt weer en de dikke plakkaten kalk zijn weg! Super makkelijk!

IMG 4025

#3 Fruitvliegjes vangen met azijn

Met dit warme weer hebben we last van fruitvliegjes in huis. Hoe klein deze beestjes ook zijn, ze brengen grote ergernis met zich mee. Azijn lifehacks to the rescue! Er zijn twee manieren om de vliegjes te vangen met azijn. Heb je appelazijn in huis? Schenk dit in een glas, doe een stukje huishoudfolie over dit glas en prik er met een vork gaatjes in. Wat ik zelf altijd doe: schenk 1 deel azijn, 1 deel afwasmiddel en 1 deel limonadesiroop in een glas. Zet dit op een plekje op het aanrecht of vlakbij de keuken waar geen kinderhanden bij kunnen en wacht rustig af. De fruitvliegjes gaan deze zoete verleiding niet weerstaan en helaas kunnen ze ook niet zwemmen. Too bad.

#4 Magnetron schoonmaken met azijn

Ik had eens tomatensoep gemaakt en er was nog wat over. Dat was net genoeg voor één persoon en Erik wilde het graag opwarmen. Even in de magnetron en je voelt natuurlijk op je klompen wel aan wat er gebeurde. De hele magnetron was rood gespetterd. Jammer joh. Ik ben flink aan het boenen en poetsen geweest, want mijn vriendje maakt nu eenmaal op het oog schoon. De plafond van mijn magnetron was dus nog gezellig rood. Maar wat hoorde ik later van mijn collega? Zet een bakje azijn in de magnetron, warm dit even op en daarna veeg je met gemak die rode vlekken weg. Wilde dat ik dit eerder had geweten ;)

inside laundromat washing machine drum interior view picjumbo com

#5 Azijn in plaats van wasverzachter

Wist je dat je schoonmaakazijn kunt gebruiken bij het wassen van kleding? Ik wist het niet, maar het blijkt te voorkomen dat er zeepresten in de wasmachine achterblijven. Ook vervagen kleuren minder snel door het gebruik van azijn. En het is nog goedkoper ook dan wasverzachter!

#6 Terras schoonmaken met azijn

Ken je dat: het voorjaarszonnetje laat zich zien en we willen allemaal zo snel mogelijk weer de tuin in, maar daar liggen tegels met groene aanslag… Zoek niet langer want sinds kort weet ik dat je het terras kunt schoonmaken met azijn! We hebben dat ook zelf geprobeerd, namelijk door het onverdund aan te brengen op onze bestrating. Ik moet daar wel bij zeggen dat het slim is om even na te gaan of jouw terrastegels azijn kunnen verdragen. Wij hebben jerrycans schoonmaakazijn gekocht bij de supermarkt, dit in een emmer gegoten en met een bezem aangebracht op de tegels. Daarna hebben we het een dag en een nacht laten opdrogen. Vervolgens hebben we het terras schoongemaakt met de hoge druk spuit. Je terras schoonmaken met azijn kun je het beste doen als de zon schijnt en het goed kan indrogen. Wij hebben weer een net terras waar we de hele zomer van kunnen genieten!

Kortom: met azijn bespaar je geld, je kunt er allerlei hele handige dingen mee en het is vaak nog gemakkelijker dan de reguliere manier van schoonmaken. Ik gaf nu 5 tips, maar misschien weet jij er wel meer!

Wat is jouw ultieme budget schoonmaaktip met azijn? Ken je er nog één die hier niet genoemd wordt in deze azijn lifehacks lijst? Ik lees je reactie graag terug in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

Liefs Karin

 

 

 

 

Bron: wasmachine,

 

6 lifehacks azijn schoonmaken huishouden schoonmaaktips ontkalken wasmachine - Mama's Meisje blog