Ter voorbereiding op onze allereerste autovakantie met kinderen naar het buitenland vroeg ik via Instagram om tips voor een lange autorit. Ik verzamelde ze in deze blog, dus ga jij binnenkort op reis met de auto: check it out!

Onze eerste autovakantie naar het buitenland

Twee jaar geleden was het zover: onze eerste autovakantie naar het buitenland. Tot nu toe was een enkele reis van 2,5 uur de langste autorit die we met drie kinderen op de achterbank hadden gemaakt, dus ik vond het best een beetje spannend. Ons tripje ging naar Billund, Denemarken want we werden uitgenodigd voor een geweldig lang weekend zoals je in de uitgebreide Legoland review hebt kunnen lezen! Omdat de kinderen op vrijdagochtend eerst nog naar school moesten, reden we om 13.00 uur weg uit Twente. Op de navigatie stond dat we een kleine 7 uur onderweg zouden zijn, maar dat werd véél langer… Iets met Pinksterweekend en verkeersdrukte, waardoor we veel file hebben gereden. We hebben er zo’n 11 uur over gedaan en kwamen pas rond middernacht aan op de plaats van bestemming. Toch verliep onze eerste autovakantie met kinderen heel goed! Van tevoren had ik via mijn stories op Instagram tips voor een lange autorit gevraagd en daar krijg ik enorm handige, fijne reacties op! Enkele daarvan deelde ik al op Instagram, maar omdat er veel vraag naar was, besloot ik ze ook te bundelen in een blog.

LEES OOK: LEGOLAND CASTLE HOTEL REVIEW

tips lange autorit met kinderen - Mama's Meisje blog

Tips lange autorit kind

Natuurlijk doemden er horrorscenario’s op in mijn gedachten als ik dacht aan een autovakantie met kinderen. Monsterfiles, autopech, kotsende kinderen; ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat we die liever overslaan. Een veelgelezen advies tussen de tips voor een lange autorit was dan ook om verwachtingen naar beneden toe bij te stellen en in de ‘verstand op nul en gáán’ modus in de auto te stappen. Van kinderen kun je niet verwachten dat ze urenlang stil en zichzelf vermakend op de achterbank zullen zitten. Als er één moet plassen, volgen er meer en daarnaast is het inschatten van tijd of afstand natuurlijk ook lastig als je klein bent. Ik besloot daarom af te gaan op de tip om voor onderweg kleine cadeautjes bij de hand te hebben die ik kon geven als er zo’n vervelend momentje ontstond.

Cadeautjes voor onderweg

Als eerst kregen de meiden de draagbare tekentas van IKEA, waar ik verderop meer over vertel. Hierin zaten al potloden en één kleurboek. Het overige vermaak en de andere cadeautjes hielden we apart in een tas voorin, zodat we die naar eigen inzicht konden geven als wij het nodig vonden. Voor Suus en Niene had ik nog een stickerboek, een toverblok en een tekenen-op-nummer boekje gescoord bij Action. Voor Linn had ik kleuren met water, een kartonboekje, een knuffel en een houten speelgoedauto meegenomen. Voor onze autovakantie met kinderen kregen we van De Kleine Giraf een auto organizer van Sophie de Giraf toegestuurd. Deze hebben we bevestigd aan de stoel waar Linn tegenaan keek. De kleine vakjes vulden we onderweg steeds met de dingetjes die we voor haar hadden meegenomen en onderin was ruimte voor de tablets. Ik zal verderop ingaan op de praktische tips voor een lange autorit die ik kreeg, maar hierna eerst de ideeën voor cadeautjes voor onderweg die ik naast bovenstaande verrassingen nog binnenkreeg:

 • Raamstickers (of gelstickers van Action)
 • Doeboekjes, bijvoorbeeld van Zeeman, Action of Deltas
 • Waterkleurboek  van HEMA
 • Magneetboeken van Janod
 • Magnetisch tekenbord
 • Dit uitwasbaar kleurboek van HEMA is ook een tip voor autovakantie met kinderen!
 • Geen cadeaus maar ieder kind een eigen rugzakje gevuld met eigen dingetjes (evt. zelf gekozen)
 • Auto bingo: te downloaden via de website van ANWB, maar óók zelf te maken met een pillendoos van de Action. Plak op ieder vakje een plaatje (bijvoorbeeld stoplicht, brug, vrachtwagen) en vul de pillendoos met kleine snoepjes/snackjes. Bij iedere ‘bingo’ mag je kindje een vakje openen.
 • Check ook mijn reels over dit uitwisbare doodle boek van Kruidvat en deze tekentablet van Zeeman:

IKEA draagbare tekentas

De by far meest geniale tip die ik binnenkreeg, was de IKEA draagbare tekentas, beter bekend als de MÅLA draagbare tekentas. Ik deelde ‘m laatst al in deze blog met budget favorieten van IKEA en liet ‘m in mijn stories uitgebreid zien. Wat mij betreft is het een mega aanrader, een musthave om mee te nemen tijdens een autovakantie met kinderen. Qua formaat kun je ‘m vergelijken met een laptoptas. De buitenkant bevat aan één kant een tekentafel en heeft aan de binnenkant ruimte genoeg voor potloden, stiften, papier, kleurboeken en stickervellen. De afmetingen zijn 35 x 4 x 27 centimeter (lxbxh), de tas weegt ongeveer 0,5 kilo en is voorzien van een stevig handvat. Hij kost €12,99 en wij schaften er drie aan, zodat ieder kind haar eigen heeft en daar geen onderlinge strijd over ontstaat. Deze draagbare tekentas van IKEA is niet alleen handig voor onderweg, maar zorgt ook tijdens de vakantie of bijvoorbeeld tijdens een bezoekje of familiefeestje voor vermaak. Allemaal rennen naar IKEA! Check vooral mijn blog over deze autovakantie musthave én de reel hieronder, die viral ging!

IKEA Draagbare tekentas - Mama's Meisje blog

Autovakantie met kinderen tips

Na het plaatsen van de vraagsticker om tips voor een lange autorit in achter te laten, stroomden de reacties binnen. Superfijn, want daardoor ben ik met een stuk meer vertrouwen aan onze trip naar Denemarken begonnen. Inmiddels zijn we zelfs een tweede keer op autovakantie met kinderen naar Billund geweest en hebben we veel van onderstaande tips nogmaals toegepast. Ik zette de tips voor een autovakantie met kinderen voor je op een rijtje, misschien heb je er iets aan! Ik heb niet van alle tips gebruik gemaakt, maar vond het enorm fijn dat ik zo op weg geholpen ben tijdens onze eerste lange autorit.

 • Verstand op nul en gaan: voor jezelf is het prettig om rustig te blijven en je te realiseren dat zo’n autovakantie niet perfect hoeft te verlopen. Onze reis verliep prima, maar onderweg hebben we heus wel gillende en ruziemakende kids op de achterbank gehad. Is niet erg, hoort erbij! Ik had dan een cadeautje achter de hand en het was snel weer rustig.
 • Een hele grappige suggestie: de kinderen thuislaten. Ik moest hier zó hard om lachen! En heb het tijdens het aansluiten in de zoveelste file ook gedacht, ‘waar zijn we aan begonnen?!‘ Maar het kwam allemaal goed!
 • Reisspelletjes, cadeautjes voor onderweg, tekenspullen: allemaal leuk en aardig, maar wat ons voor 75% van de tijd door onze autovakantie met kinderen heeft geholpen, zijn schermpjes. Zorg voor goed opgeladen en goedgevulde tablets met filmpjes én koptelefoons. Ik bestelde via bol.com deze kinderhoezen voor de tablets (er zijn superveel varianten voor verschillende merken, even doorklikken) en een paar kinder koptelefoons bij Lidl. Ik heb voor Suus en Niene ieder één tablet meegenomen, Linn taalde er eerst nog niet naar maar dat was de tweede keer wel anders, toen hebben we onderling afgewisseld. Door de koptelefoons raken ze niet geïrriteerd van elkaars filmpjes en toen er één tablet leeg was, kon ik de koptelefoons van Lidl aan elkaar koppelen via het snoertje zodat ze samen op één tablet konden kijken. Schermtijd is geen issue onderweg, ik downloadde via Netflix en Disney+ een heleboel films en series voor ze zodat ze offline konden kijken. Beste tip ever!
 • Bekend met wagenziekte of goed voorbereid op pad? Check mijn blog met tips om misselijkheid op de achterbank te voorkomen!
 • Een veel gegeven tip was om ’s nachts te rijden zodat de kinderen hopelijk slapen. Voor ons was dit de eerste keer niet mogelijk omdat de meiden eerst nog naar school moesten. De tweede keer zijn wij ’s avonds na het eten vertrokken en kwamen om 03.00 uur ’s nachts aan. Dit was écht een aanrader: de kinderen sliepen al snel achterin, we hoefden maar één keer te stoppen en hebben ook qua verkeer een rustige rit gehad. Toch kreeg ik ook reacties van ouders die aangaven dat de kinderen weer klaarwakker waren toen ze eenmaal in de auto werden gezet. Dus het is geen magische truc, haha!
 • Van De Kleine Giraf kregen wij een Sophie de Giraf auto organizer toegestuurd. Dat is een soort opberger die je aan de achterkant van de bestuurders- of passagiersstoel kunt bevestigen. In de kleine vakjes stopten wij klein speelgoed en boekjes voor Linn. Ik spotte deze leuke dierenvariant bij HEMA, maar ze zijn ook weleens verkrijgbaar bij o.a. Action, Lidl en Kruidvat.

Autostoel organizer autovakantie met kinderen tips lange autorit kind - Mama's Meisje blog

LEES OOK: EEN BETAALBARE GEZINSAUTO

Geslaagde vakantie met de auto

 • Wist je dat je op Google heel veel informatie kunt vinden over nette parkeerplaatsen bij benzinestations waar je onderweg een tussenstop kunt inplannen? Wij reden grotendeels door Duitsland, waar je verschillende ‘raststätte’ (wegrestaurants) hebt. Wij noteerden van tevoren de namen en ligging van degene die positief uit de recensies kwamen en zijn daar onderweg gestopt. Hier waren schone toiletten (tegen betaling van €0,70, je krijgt een bonnetje van €0,50 die je vervolgens kunt gebruiken als kortingsbon bij het eventueel afrekenen in de tankshop), babyverschoningsruimtes en er waren zelfs speeltuintjes. In de shop van het tankstation konden we versnaperingen kopen en er was ook een restaurant/koffiezaak dus dat was perfect!
 • Het is sowieso een aanrader om zelf snacks, broodjes en drinken mee te nemen. Maïswafels, rozijntjes, bananen, koekjes, knijpfruit, knijpkwark, chips en Kinder: van tevoren leek het heel overdreven, maar ik was zó blij dat we zoveel bij ons hadden. Zeker omdat de heenweg ruim 4 uur langer duurde dan verwacht en wij natuurlijk niet zomaar overal kunnen ‘aanschuiven’ in verband met de allergie van Suus. Vergeet ook niet de snoetenpoetsers (wij gebruiken de water wipes van Kruidvat eigen merk) voor schone handjes na de snacks. Ennnn accepteer dat het een bende wordt achterin, maar ook bij de voeten van de passagier. Stofzuigen is geen overbodige luxe na een autovakantie met kinderen naar het buitenland!
 • Sommige kindjes worden heel misselijk en wagenziek van turen naar een schermpje. Ook is het fijn ter afwisseling om een podcast voor kinderen, cd of playlist met favoriete liedjes of een luisterboek aan te zetten. Tip: laat de kinderen om beurten een liedje uitkiezen dat gedraaid wordt in de auto. De app Snelwegsprookjes werd ook meermaals genoemd. Ik schreef een blog met podcasts en luisterboeken voor kinderen waarin je veel leuke titels vindt!
 • Voor kleine kinderen zijn afstand en tijd natuurlijk helemaal niet goed in te schatten en amper te begrijpen. Ik las de tip om van tevoren duidelijk te vertellen dat het ver rijden is, maar dan zijn we echt op vakantie.
 • Dat een jas aan in de autostoel een no go is, weten we vast allemaal wel. Maar wat als het koud wordt? Ik scoorde fleecedekentjes bij Action in wanstaltig felle kleuren en prints. Maar voor €3,99 per stuk en ik heb ze nu netjes uitgewassen in de kast gelegd voor de volgende autovakantie!
 • Voor de (net) zindelijke kindjes die hun plasje niet meer zo lang kunnen ophouden als ie zich eenmaal aandient: neem een potje mee! Mocht de volgende stop nog te ver zijn, dan heb je altijd kans om de eerste de beste afslag/parkeerplaats te pakken en je kind op het eigen schone potje te zetten. Flesje water en een hydrofiele doek mee om de boel naderhand even schoon te spoelen en af te drogen, het geheel in een plastic tas achterin en je bent overal op voorbereid.

Welke tips voor een autovakantie met kinderen zou jij nog willen toevoegen? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog