Vorige week vroeg ik via mijn stories op Instagram naar tips voor leuke en leerzame apps op de tablet! Mijn peuter was namelijk weer toe aan iets nieuws en deze loedermoeder zette alle binnengekomen tips, na een uitgebreide test, voor jullie op een rijtje. Lees je mee?

Mijn peuter en de tablet

Guttegut, what was I thinking toen ik vorige week op mijn stories vroeg naar leuke app tips voor mijn peuter. De zure reacties stroomden binnen, want ‘peuters horen geen tijd door te brengen op tablets of telefoons‘. Tja, die vraag stelde ik niet en volgens mij staat er ook nergens dat mijn kind iedere dag urenlang op de tablet speelt. Gelukkig kwamen er ook een heleboel leuke en nuttige tips binnen! Youtube en Netflix kennen we allemaal wel, maar wat is er nog meer? We hebben een gedeelte van de apps gedownload en getest. Ik zet de 10 leukste voor je op een rijtje en deel daarnaast natuurlijk ook de overige tips met je. Inspiratie nodig? Met deze leuke en leerzame apps kunnen jij en je peuter weer even vooruit ;) Ze staan trouwens in willekeurige volgorde!

10 gratis apps voor peuters op de tablet tips leerzaam - Mama's Meisje blog

1. Baby Puzzles

De app Baby Puzzles bevat allerlei ‘houten legpuzzels’. Wanneer je de app opent, kun je kiezen tussen 9 thema’s waarin de puzzels worden weergegeven: voertuigen, instrumenten, vormen, ballonnen, letters, dieren, fruit, cijfers en beroepen. Het werkt simpel: sleep het figuurtje naar de juiste ‘lege’ vorm. Elke puzzel bevat 4 puzzelstukjes. Het is een gratis app die advertenties bevat, maar er is ook een betaalde variant die add-free is. Zowel beschikbaar voor iOS als in de Google Playstore.

2. Zappelin App

Deze app (geschikt voor Android en iOS) is één van de favorieten van Suus. Er zijn vijf verschillende onderdelen:

  • ‘Filmpjes kijken’ waarin je kindje van alle bekende Zappelin programma’s korte filmpjes kan bekijken.
  • ‘Spelletjes spelen’ waarin allerlei puzzels, memory en meer leuke spelletjes te vinden zijn.
  • ‘Knutselen’ met allerlei kleurplaten.
  • ‘Verhaaltjes lezen’ met veel verschillende verhaaltjes die worden voorgelezen!
  • ‘Muziek maken’ met onder andere een xylofoon, alle liedjes van Fenna en liedjes van K3, het Zandkasteel, Sesamstraat en nog veel meer!

3. Duplo Trein

Deze app van Lego is te vinden onder Duplo Trein, maar als je ‘m opent staat er: Brio World Railway. Je kunt verschillende accounts aanmaken, zodat iedereen zijn eigen speelomgeving heeft en daar op een ander moment weer mee verder kan spelen. Deze app is best ingewikkeld en ik moest Suus wel even helpen om een treintje klaar te zetten, het spoor helemaal klaar te maken en te zorgen dat alles kon rijden. Maar als dat eenmaal zo is, vindt ze het superleuk om het treintje te laten rijden! Nog een beetje moeilijk voor mijn peuter, maar met een beetje hulp heeft ze er veel plezier van. Zowel voor iOS als in de Google Playstore.

LEES OOK: REVIEW ACHATÉ KINDERTABLET

4. Nederlands leren met Emma

De app Nederlands leren met Emma is gericht op het spelenderwijs leren van woordjes. Je kunt verschillende talen als moedertaal instellen. Er zijn 13 thema’s, maar er is één thema (Dierentuin) volledig gratis. Tegen betaling kun je de andere 12 thema’s ook gebruiken. In ieder thema komen 4 spelletjes (memory, puzzel, quiz, voorstelling) en 12 tot 20 woordjes voor.

5. De Wereld van Nijntje

Nijntje: welk kindje is daar nou geen fan van? Suus in ieder geval wel en deze domme mama had er nog nooit over nagedacht dat er misschien wel een Nijntje app zou kunnen zijn. Nou, die is er en het is écht een leukerd! Zowel voor iOS als in de Google Playstore. Het begint met het wakker maken van Nijntje, schone kleren aan en dan… Niets! Nijntje kan wel in bad en nog wat andere dingetjes doen, maar om volledige toegang te krijgen moet je betalen. Deze app kost €3,49 en daarna kun je pas leuke spelletjes spelen.

tips apps voor peuters leuk leerzaam gratis tablet - Mama's Meisje blog

6. Ssst! De tijger slaapt

Ssst! De tijger slaapt is een app die gekoppeld is aan het gelijknamige voorleesboek geschreven door Britta Teckentrup. Dit verhaal gaat over een slapende tijger die we niet wakker willen maken. Maar de dieren moeten erlangs en de tijger ligt in de weg. De dieren zweven met ballonnen over de tijger heen, maar de lezer moet wel helpen door te blazen, te aaien, te wiegen en slaapliedjes te zingen. Wanneer je de gratis versie van deze app download, kun je alleen het spelletje ‘zoek de verschillen‘ spelen. De overige opties ontgrendel je door de code uit het miniboekje in te vullen. De vertelstem is ingesproken door Ruben Nicolai en de code geeft toegang tot het verhaal, liedjes en ‘zoek dezelfde‘.

7. Dr Panda Stad

Er zijn meerdere Dr Panda apps te downloaden (iOS en Android), maar ik koos voor het thema ‘Stad‘. Je kindje kan in deze apps in verschillende werelden op pad gaan. Boodschappen doen in de supermarkt, het restaurant, het politiebureau en meer. In de gratis versie zijn er beperkte opties, zoals bij de bewoners thuis waarin je kindje koffie kan zetten, de vissen kan voeren, de planten water kan geven en nog veel meer leuks. Maar om toegang te krijgen tot alle functies, moet je betalen. Ik vind dit wel een hele leuke app die ook bestaat in de thema’s ‘Winkelcentrum‘, ‘Vakantie‘ en ‘Dierenpark‘.

8. RTL Telekids

De Telekids app is een gratis app die zowel voor iOS als voor Android beschikbaar is. Liedjes van 2 Kleine Kleutertjes, BN’ers die verhalen voorlezen en video’s van alle bekende Telekids programma’s zoals Thomas de Stoomlocomotief, Telekids Musicalschool, Fien & Teun, Plop & Peppers, Tee & Mo, Strawberry Shortcake, De Sprookjesboom en nog veel meer!

9. Borre Leesclub

De Borre boekjes zijn veel mama’s wel bekend en er is dus ook een gelijknamige gratis app te downloaden (iOS en Android). Een superleuke app met twee gratis digitale Borre-boeken, die zijn ingesproken door Barry Atsma. Ook is het mogelijk om te lezen zonder audiofunctie. Verder staan er een taalspel en kleurplaten in de app. Simpel, maar erg leuk voor de afwisseling!

10. Hair Salon 3

Toen we deze tablet kregen, stond er een standaard app op: Hair Salon 3. Deze is zowel voor iOS als in de Google Playstore gratis te downloaden. Simpel gezegd kan je peuter in deze app kappertje spelen. Dit is by far de favoriete app van Suus. Vooral het haren knippen vind ze ontzettend grappig om te doen, net als het inzepen en uitspoelen. Verwacht dus geen hair on fleek resultaat bij mijn kleine kapster, maar deze app is echt leuk!

Overige apps voor peuters

Naast de 10 apps die wij zelf downloadden en testten, kreeg ik nog enkele tips binnen:
My Little Pony
Disney apps: er zijn heel veel verschillende, maar de bestanden zijn erg groot. Daarom besloot ik deze niet te downloaden.
– Er zijn allerlei varianten van, maar aangezien ik zelf niet zo’n Peppa Pig fan ben, heb ik ze zelf niet gedownload.
Masha en de Beer: idem dito ;)
– Bij het zoeken naar de Woezel en Pip app in de Google Playstore kreeg ik alleen een Duitse variant in de zoekresultaten. Ik weet niet zeker of er wel een Nederlandse variant bestaat, maar hij werd wel genoemd in de reacties die ik ontving. Iemand enig idee?
– Friese apps: voor kindjes die (gedeeltelijk) Friestalig worden opgevoed kreeg ik als tip: Tomke en Lytskes

Heb jij nog leuke tips die niet in dit rijtje voorkomen? Ik lees je reactie graag in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin 1

 

 

 

 

 

10 (gratis) leuke en leerzame apps voor peuters op de tablet