Neem een peuter die dól is op dieren én gratis kaartjes voor de Apenheul! Wij gingen een dagje aapjes kijken met de kinderen en ik vertel vandaag hoe dit verliep. Is een dagje Apenheul met kinderen van zo’n jonge leeftijd een goed idee of niet? Lees maar mee!

Apenheul in Apeldoorn

Heb je zin in een gratis dagje weg?“, vroeg een familielid enkele weken geleden. Het antwoord kun je wel raden, want ik ben dol op goedkope dagjes uit ;) En dus togen wij met gekregen kaartjes naar de Apenheul in Apeldoorn, om een dagje aapjes te kijken met peuter en dreumes. Normaal gesproken laat ik zo’n dagje uit gewoon op me af komen en zoek ik hoogstens het adres op. Maar nu lag dat toch anders. Er lopen immers apen los, hoe zal dat gaan met jonge kinderen? Is Apenheul überhaupt geschikt voor kinderen van jonge leeftijd? En wat als mijn kind bang is voor de apen? Zoveel vragen… Tijd om op pad te gaan en het zelf te ervaren!

collage dagje uit naar de Apenheul in Apeldoorn - Mama's Meisje blog

Aapvrije tassen

Met twee buggy’s (stel je voor dat de peuter moe wordt), een tas vol gesmeerde broodjes en een goed humeur kwamen we vlak na openingstijd aan bij de Apenheul. Parkeren deden we op de daarvoor bestemde plekken, gewoon door de bordjes ‘Apenheul’ te volgen. Een dagkaart kost €8,30 en is bij de automaat op de parkeerplaats aan te schaffen. Vervolgens liepen we een kleine 10 minuten door een prachtig aangelegd park en onderweg kwamen we al informatieborden tegen met allerlei weetjes over apen en ‘gedragsregels’. Zo mag je de apen niet voeren, lokken of aaien. Je moet ze gewoon lekker hun gang laten gaan en je handen thuis houden. Hopelijk snappen de kinderen dat ook ;) Na het passeren van de entree kom je in de zone van het park waar je je spullen kunt inpakken in aapvrije tassen. Dit zijn tassen die door de Apenheul gratis ter beschikking worden gesteld en die je na afloop van je bezoek weer kunt inleveren bij de uitgang. Deze aapvrije tassen zijn helemaal afsluitbaar. Apenhandjes kunnen namelijk spulletjes uit de kleinste kiertjes van je tas halen, evenals uit je broekzakken. Ook zijn er een speurkaart (€1) en een speurtas (€7,50) verkrijgbaar, dit is speciaal voor kinderen. Na onze spullen, inclusief drinkbekers en speen, goed te hebben opgeborgen, betraden we de ‘loslopende apen’ zone.

Apenheul aapvrije tas tassen gratis gebruiken lenen - Mama's Meisje blog

Een aap op mijn schouder

De kleine klimmers die hier door de bomen zwierden, zijn de doodskopaapjes. Nieuwsgierige beestjes die niet bang zijn om dichtbij te komen. Op de buggy, waarna ik zelf amper de kans had om foto’s te maken, omdat alle mensen er omheen hun gang gingen. Er werden zelfs kinderen naar voren geduwd zodat zij wél met de aap op de foto kwamen. Toen de aap mijn buggy weer vaarwel zwaaide, liepen we rustig door. Maar blijkbaar had ik punten gescoord, want al snel kwam er opnieuw een aapje op de buggy zitten. Erik probeerde een foto te maken, maar dat lukte niet doordat er teveel mensen om ons heen kwamen staan. Dat vond de aap ook niet leuk, want ineens zat er een aap op mijn schouder. Die vervolgens gauw verder sprong naar de buggy waar Niene in zat. Het is super grappig, ook een beetje spannend, maar een zeer interactief eerste contact met deze vrolijke aapjes uit de Apenheul. Jammer alleen van al die photobombers ;)

Apenheul loslopende apen doodskopaapjes - Mama's Meisje blog

Speelplekken in de Apenheul

Naast de verschillende apensoorten die je zowel van heel dichtbij (loslopende apen) als van een afstandje (gescheiden door water) kunt bewonderen, zijn er diverse speelplekken in de Apenheul. Zo zijn er allerlei klimtoestellen, glijbanen, zand- en waterspeelplekken en een prachtige draaimolen te vinden. Bij iedere eetgelegenheid is een speeltuin aanwezig. Daarnaast liggen er verspreid over het park allerlei leuke uitdagingen te wachten: van interactieve quizzen tot een speeljungle en van een apenboompad (boven de grond!) tot een klimtuin. De draaimolen is helemaal aan het einde te vinden en was voor onze peuter misschien wel het allerleukst. Ze raakte er niet over uitgepraat! Ook leuk: er staan verschillende photobooths in de Apenheul, waarmee je een themafoto in ‘apenstijl’ kunt maken en deze kosteloos kunt verzenden naar je mailadres. Een leuk aandenken!

Speelplekken spelen speeltuin in de Apenheul klimmen - Mama's Meisje blog

Draaimolen caroussel speeltuin in de Apenheul - Mama's Meisje blog

Glutenvrij eten in de Apenheul

Als mama van een dochter met coeliakie verdiep ik me, sinds de diagnose, extra in (het ontbreken van) de mogelijkheid om glutenvrije opties te bestellen tijdens een dagje uit. Hoe zit het met glutenvrij eten in de Apenheul? Na het bezoeken van de website en de Facebookgroep voor ouders van kinderen met coeliakie, weet ik dat er bij Jambo’s Place de mogelijkheid is om glutenvrije patat, kroket en frikandel te bestellen. Ook zijn er diverse ijsjes en snacks verkrijgbaar en las ik zelfs een ervaring van iemand die er glutenvrije poffertjes kon krijgen. Het is raadzaam om je bij aankomst bij de klantenservice te melden indien je hiervan gebruik wilt maken, zodat de glutenvrije apparatuur vast kan worden aangezet. Indien je dit niet doet, heb je een iets langere wachttijd. Jambo’s Place zit vrij aan het eind van de route en op de Facebookgroep voor ouders van kinderen met coeliakie las ik wisselende ervaringen. Zo zou er tijdens drukke dagen iets minder aandacht voor de hygiëne zijn. Maar ik las ook heel veel reacties van bezoekers die er wél hadden gegeten zonder ziek te worden. Zelf hebben we tijdens ons bezoek genoten van een homemade lunch, dus ik kan niet spreken uit eigen ervaring. Ik wilde dit keer het risico niet nemen en we hoeven ook niet altijd buiten de deur te eten tijdens een dagje uit. Het is erg fijn dat de mogelijkheid er is en dat er aandacht aan wordt besteed, maar je moet er natuurlijk zelf alert op zijn en een keuze maken of je het wel of niet probeert.

Dagje Apenheul in apeldoorn met kinderen review ervaring beoordeling - Mama's Meisje blog

collage de apenheul apeldoorn - Mama's Meisje blog

Apenheul met jonge kinderen?

Was het een succes, een dagje Apenheul met jonge kinderen? Niene heeft alles grotendeels vanuit haar buggy bewonderd. Ze was erg moe en wilde eigenlijk graag haar speen, maar dat leek mij niet zo’n goed idee met die loslopende apen. Dat was niet zo’n succes, dus op de stukken waar de apen op afstand zitten, gaven we haar die wel. Suus vond het eerste gedeelte van de route erg leuk, vooral de aap op mama’s schouder. Toch merkte ik dat ze eigenlijk iets meer afwisseling nodig had om haar aandacht erbij te houden. Een aap is een aap en sommige soorten zaten tussen takken en bomen: moeilijk zichtbaar voor de kleintjes. Dit werd wel afgewisseld met plekken waar de apen goed zichtbaar waren, maar daar stonden dan 20 volwassenen met camera’s. Die, sorry for my French, schijt hebben aan kleine kinderen en er gewoon voor blijven staan. Het lag vast aan het moment van ons bezoek: de laatste week van de zomervakantie. Leerpuntje en tip dus voor een volgend bezoek: ga niet op drukke dagen naar de Apenheul. Er ontstaat echt een soort file als er een aapje in beeld is en dat is toch jammer voor de allerkleinsten. En voor mama’s met aapjes op hun schouders die zelf ook wel graag een goed gelukte foto willen, haha. De quizzen en enkele speelplekken zijn geschikt voor wat oudere kinderen. Voor ons zéker een reden om nog eens terug te keren. Al met al heeft onze kleine aap het allermeest plezier gehad op de glijbaan en in de draaimolen. Het voordeel was dat wij gratis kaartjes kregen, dus iets minder pijn in de portemonnee. Conclusie: de Apenheul is echt een leuk uitje, maar dan wel op een rustige dag, zodat iedereen de kans krijgt om te kijken!

De Apenheul bezoeken met jonge kinderen vanaf welke leeftijd peuter ervaring - Mama's Meisje blog

Meer informatie over de Apenheul vind je hier!

Ben jij al eens bij de Apenheul geweest? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1