Onze airfryer is op z’n zachts gezegd niet meer de schoonste. Inmiddels hebben we ‘m ook al bijna drie jaar en hoewel ik regelmatig allerlei dingen geprobeerd heb om ‘m goed schoon te maken, slaagde geen enkele poging. Er zit een aangekoekte ‘laag’ op het mandje wat gewoon niet weg te krijgen is… Toen ik in een folder het nieuwe ‘airfryer reiniger’ van HG zag staan, besloot ik deze te testen! De airfryer schoonmaken met citroensap én met azijn heb ik ook geprobeerd. Benieuwd naar het resultaat? Lees dan mee!

Tijdrovend klusje

De airfryer is in steeds meer huishoudens te vinden, zo ook in die van ons! Sterker nog: we hebben er zelfs twee… Een van onze airfryers fungeert namelijk als oven slash friteuse voor Suus, die een glutenvrij dieet moet volgen. Ideaal en ook voor ons eigen gebruik zijn wij erg tevreden, maar er is één groot nadeel aan de airfryer en dat is het poetswerkje na gebruik. Een airfryer schoonmaken behoort tot de meest tijdrovende klusjes en tot nu toe heb ik eerlijk gezegd nog geen middeltje gevonden dat ultiem is en de airfryer ook schoon houdt. Toen ik dus in een reclamefolder een nieuw product van HG zag staan, besloot ik de proef op de som te nemen. Ik testte het schoonmaken van de airfryer met azijn, met HG airfryer reiniger en met citroensap! Dit is trouwens niet gesponsord, ik heb zelf besloten deze test te doen en de benodigde middeltjes gekocht.

Zoeken naar manieren om de airfryer schoon te maken - Mama's Meisje blog

Niet meer helemaal schoon

Oké, het is niet het meest charmante om te delen, maar onze airfryer gebruiken we dan ook al bijna drie jaar. De eerste tijd kon ik het vet en de bakresten nog redelijk goed verwijderen na gebruik. Ik zette de bakpan en het mandje dan in de week in een heet sopje met afwasmiddel. Vervolgens spoelde ik de boel af en zette het geheel in de vaatwasser. Inmiddels is er een soort ‘laagje’ op de coating van het mandje ontstaan en ook het raster van het mandje is niet meer helemaal schoon te krijgen. De onderstaande foto (even scrollen) spreekt voor zich en ik hoor je denken: “gatverdamme, maak schoon dan!“. Dat probeerde ik meermaals, maar zonder perfect resultaat. Een vieze airfryer dus en ik loop de laatste tijd steeds vaker met het idee rond om deze maar weg te doen en er een nieuwe voor terug te kopen. Ook omdat het verwarmingselement onder de categorie ‘uitdagingen‘ valt als het om schoonmaken gaat. Zonde eigenlijk, want het apparaat werkt verder nog prima, maar hoe krijg ik dan ding nu écht goed schoon? Na heel wat zoekwerk en verschillende probeersels was het tijd voor de ultieme test. Ik dook een middag de keuken in om flink te poetsen en testte drie verschillende methodes uit. Is mijn airfryer weer als nieuw of belandt deze alsnog bij het grofvuil? Lees maar mee!

Airfryer schoonmaken met citroensap

Als eerst ging ik aan de slag met citroensap. Om te beginnen haalde ik het mandje uit de airfryer. Het is wel mogelijk om die erin te laten zitten, maar ik wilde die ‘bewaren‘ voor het testen van de HG airfryer reiniger. Ik heb een stuk aluminiumfolie op de bodem van de bak gelegd en daar een klein laagje van een paar milimeter water op geschonken. Het enige wat ik gebruikte was een flesje citroensap die je bij iedere supermarkt voor minder dan een euro kunt kopen. Het citroensap goot ik in een glazen ovenschaal die in de airfryer past. Deze vormen kocht ik trouwens na een handige tip op de blog van Bregje met een compleet overzicht van bakvormen die geschikt zijn voor de airfryer! Tip dus ;) De ovenschaal zette ik op de aluminiumfolie en vervolgens zette ik de airfryer 10 minuten aan op 180 graden. Vervolgens checkte ik de hoeveelheid vuil en heb ik ‘m nog een 10 minuten aangezet, maar dit gaf geen verschil. Op de foto zie je het resultaat: er is wel wat vet losgeweekt, maar niet zoveel als ik had verwacht. Nadat de airfryer voldoende is afgekoeld, heb ik de ovenschaal en het aluminiumfolie verwijderd en de bak afgewassen. Sommige websites beloofden dat je het vet nu heel makkelijk van het verwarmingselement kon vegen, maar deze was al redelijk schoon. Wel een handige manier om je nieuwe airfryer vanaf het begin goed bij te houden, maar voor meer hardnekkig vuil vind ik het resultaat tegenvallen…

Airfryer schoonmaken met citroen citroensap - Mama's Meisje blog

collage citroensap gebruiken om airfryer schoon te maken tips - Mama's Meisje blog

Airfryer schoongemaakt met citroensap resultaat ontvet ontvetten geur verwijderen - Mama's Meisje blog

HG Airfryer reiniger

Maar dan! Iedere zondag deel ik via mijn Instagram de nieuwste folderaanbiedingen die interessant zijn voor mama’s in mijn stories. In de folder van Blokker viel mijn oog op de HG airfryer reiniger en ik besloot deze in huis te halen. Zou dit dan de weg naar een ‘niet aangekoekte‘ airfryer zijn? Ik testte het uit! HG airfryer reiniger is een vloeibaar goedje en op de verpakking staat dat je 50 ml nodig hebt voor één schoonmaakbeurt. Het is geschikt voor het reinigen van de bakpan en het mandje. Niet voor het verwarmingselement, wat ik wel jammer vind. Ik meette de benodigde hoeveelheid af in een litermaat en smeerde het mandje van de airfryer met het bijgeleverde kwastje in. De rest goot ik er overheen en dit belandde in de bakpan, die in principe helemaal schoon is (lees: geen aangekoekte aanslag). Vervolgens heb ik dit een uur laten intrekken. Naar mijn idee kun je, indien je het alleen voor het mandje gebruikt, de helft aanhouden (dus 25 ml). Na een uur heb ik de bakpan en het mandje met warm water afgespoeld en met een afwasborstel geprobeerd het vuil te verwijderen. Ik kan niet zeggen dat er helemaal niets gebeurd is, maar het is niet helemaal schoon. En dat terwijl de verpakking beloofd uiterst krachtig te zijn tegen het vuil en juist heel mild voor de antiaanbaklaag van de airfryer. Toegegeven, mijn airfryer scoorde wel 5 sterren in de categorie ‘ranzig‘ en dit is na gebruik van de HG airfryer reiniger nog zo’n 2 à 3 sterren. Winst, maar stiekem hoopte ik dat ik het vuil er allemaal af zou krijgen. Op de na-foto is dit iets onduidelijker te zien, maar vooral onderin het mandje zit nog een aangekoekte laag, al is het overduidelijk verminderd. Ik kan er hierna nog 4 keer mee schoonmaken volgens de verpakking, maar als ik wat zuiniger ben kan dat vast vaker zijn. Ik heb een voor- en na foto naast elkaar gezet, oordeel zelf maar!

HG airfryer reiniger schoonmaakmiddel schoonmaken ontvetten getest review beoordeling ervaring - Mama's Meisje blog

collage manier airfryer reiniger HG uitleg ervaring beoordeling review getest resultaat - Mama's Meisje blog

HG airfryer reiniger resultaat schoon airfryer vuil verwijderen aanbaklaag aangekoekt - Mama's Meisje blog

Natuurazijn voor het schoonmaken van de airfryer

Als laatst gebruikte ik natuurazijn voor het schoonmaken van de airfryer. Azijn staat natuurlijk bekend als ultieme ontvetter en al eerder schreef ik in dit artikel voor welke huishoudelijke dingen ik azijn nog meer gebruik! De airfryer schoonmaken met azijn is super simpel. Hiervoor vulde ik de wasbak met heet water tot het mandje helemaal onder water stond. Daar voegde ik een koffiekopje natuurazijn aan toe en liet dit een uur staan. Hoewel er nog enkele vuildeeltjes loslieten, leverde dit geen aanvullend resultaat op na gebruik van de HG airfryer reiniger. Het is natuurlijk niet zo’n hele goede vergelijking met een ‘verse vieze‘ airfryer, dus deze ga ik zeker nog eens proberen. En ik blijf fan van azijn als huishoudelijke ‘lifehack‘ ;)

airfryer schoonmaken met natuurazijn azijn resultaat foto's getest review tips - Mama's Meisje blog

Aifryer schoonmaken met Dasty

Het schoonmaakassortiment bij Wibra, beter bekend als Dasty: wie kent het niet? Vele mensen zweren erbij en ik zocht uit of de Airfryer schoonmaken met Dasty ontvetter een goed idee is. Allereerst is het niet slim om het te gebruiken voor de binnenpan: het is alleen geschikt voor het mandje omdat Dasty de antiaanbaklaag kan aantasten. Echter kun je niet rakelings het mandje insprayen omdat het er dan al snel afdruipt. Daarom kun je het beste het mandje inpakken met keukenpapier na het insprayen met Dasty en vervolgens ook nog wat op het keukenpapier sprayen. Op deze manier kan het middel langer inwerken op het vette oppervlak. Nadat je het hebt laten inwerken, kun je het mandje grondig naspoelen met heet water en is ie weer good to go. In de loop der tijd zijn er in de reacties onder deze blog ook een heleboel nuttige tips genoemd naast het airfryer schoonmaken met citroensap, HG en azijn. Check deze reacties voor nog meer inspiratie!

Helemaal spik en span kreeg ik ‘m er niet mee, maar uit de geteste producten heb ik een favoriet en dat is toch het spulletje van HG. Mochten we een nieuwe airfryer aanschaffen, dan gaan we vanaf het begin de airfryer schoonmaken met citroensap. Ik ben heel benieuwd hoe jij de airfryer schoonmaakt! Heb je een goede tip voor me? Deel ‘m in de comments of via Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence

 

 

 

 

 

huishoudelijk Pinterest airfryer schoonmaken citroen HG airfryer reiniger azijn - Mama's Meisje blog