Afvallen poging driehonderdveertien: fail! En dat neem ik mezelf niet kwalijk, want ik had de afgelopen tijd wel andere dingen aan mijn hoofd. Nu voel ik weer ruimte en motivatie om aan de slag te gaan. In deze blog vertel ik daar meer over! Lees je mee?

Mijn hoofd bij andere dingen

En zo zitten we alweer volop in een nieuw jaar en is het op de kop af drie maanden geleden dat ik voor het laatst iets schreef over mijn missie om van de resterende zwangerschapskilo’s af te komen. Je voelt op je klompen wel aan dat dat geen goed teken is en degene die mij de afgelopen tijd berichtjes stuurden onder het mom van: “je kunt echt zien dat je bent afgevallen!” moet ik teleurstellen, want er is geen grammetje af gegaan. Sterker nog: ik ben, op 3 kilo na, bijna terug op het gewicht van vóórdat ik startte met mijn leefstijlaanpassingen. Zoals ik in november al vertelde, lagen mijn prioriteiten de afgelopen tijd met name bij mijn gezin. Ik had echt nul komma nul ruimte in mijn hoofd om me te focussen op beweegdoelen, gezonde recepten en dat soort dingen. Mijn motivatie was min honderd procent en het gevolg daarvan zie ik niet alleen terug op de weegschaal, maar ook in de spiegel. Mijn broeken zitten weer strakker, mijn buik is weer terug op standje ‘5 maanden zwanger’, ik ben zichtbaar aangekomen en ik voel me daar niet lekker bij. Nu heb ik ook precies nul komma nul issues wat betreft zelfvertrouwen en dergelijke, maar ik ben nu op het punt gekomen dat ik:

  • er iets aan wil doen
  • weer de ruimte en energie voel om er ook iets aan te kúnnen doen
  • nog steeds wil benadrukken dat ik mezelf nóóit lelijk heb gevonden of zelfbeeld issues heb. Ik kijk met plezier in de spiegel, óók nu ik weer ben aangekomen. Ik wil beter voor mezelf zorgen omdat mijn lijf dat verdient en omdat ik gezonder ouder wil worden dan ik nu doe.

Budget Fashion Fave Mijn ervaring met CA dameskleding Mamas Meisje blog

Dingen waar ik tegenaan loop

Laten we realistisch blijven: voor werken aan je leefstijl en gezondheid bestaan genoeg quick fix methodes, maar ze zijn niet allemaal even duurzaam. Ik zou met gemak binnen 3 maanden op een streefgewicht kunnen zitten, maar ik streef juist naar een leefstijl die ik mezelf eigen kan maken en die me levenslang vooruit gaat helpen. Dat kost tijd, gaat heus niet allemaal in één keer goed en daarbij zijn er een aantal dingen waarvan ik weet dat ik er tegenaan loop. Zo ben ik dagelijks met voeding bezig doordat onze dochter een strikt glutenvrij dieet volgt. Dat kost best wel veel energie en beperkt haar ook enigszins in haar menu. Eten is niet meer spontaan: de vanzelfsprekendheid gaat er vanaf. Omdat wij 5 van de 7 avondmaaltijden samen als gezin eten, wil ik de eerste periode nog niet apart voor mezelf gaan koken. Ik weet dat dat op dit moment nog teveel energie kost en die ‘grens’ wil ik niet opzoeken. Liever ga ik binnen de glutenvrije mogelijkheden op zoek naar recepten en gerechten die we met het hele gezin zouden kunnen eten. Daar ligt een flinke uitdaging, want glutenvrij is niet het enige waar we rekening mee houden: wij hebben nou niet bepaald alleseters op de wereld gezet. ‘Lust ik niet‘ is hier een populaire quote dus ik ben benieuwd of dit überhaupt mogelijk gaat zijn, maar we gaan ervoor. Aangezien boodschappen ook een stuk duurder zijn geworden, vind ik het eerst een prima uitgangspunt om de overige maaltijden wél volledig aan te passen aan de methode die ik ga volgen. En dan blijven er wekelijks natuurlijk wel 2 avondmaaltijden over die wél volledig door de keuring komen. Een ander aandachtspuntje is bewegen: ik gunde mezelf hier de afgelopen maanden absoluut te weinig tijd voor. En laten we niet vergeten dat mijn motivatie gewoon weg was, dus ik lag ’s avonds liever onder een dekentje op de bank dan dat ik m’n fysio oefeningen deed. Een goed vooruitzicht is wel dat Niene vanaf volgende maand naar de basisschool gaat. Hierdoor heb ik alleen nog Linn thuis en op de dagen dat we met z’n tweetjes zijn, wordt het daardoor een stuk makkelijker om een wandeling te maken of op de fiets te stappen. Met de lente in het vooruitzicht kijk ik hier echt enorm naar uit!

Afvallen het lukte niet en nu gaan we er weer voor! - Mama's Meisje blog

Voedzamer eten om af te vallen

Als je mijn blogs de afgelopen tijd gelezen hebt, dan heb je het vast al wel voorbij zien komen. Ik ga aan de slag met de Lazy Fitgirl methode, waarbij ik de zogenaamde eetswitches ga volgen. Dit houdt in dat ik uiteindelijk voedzamer en slimmer ga eten om af te vallen. Je zou verwachten dat ik daar als afgestudeerd diëtist alles al van af weet. En dat is grotendeels ook waar, maar als je hoofd gevuld is met zorgen en je aandacht wordt opgeslokt door andere zaken, dan is er géén ruimte voor motivatie of inspiratie. Dat is dus precies wat ik met behulp van Lazy Fitgirl hoop terug te vinden. Ik ben nog nooit zo zwaar geweest als nu en weet precies wat ik moet aanpassen om dit kwijt te raken. Maar het fijne van Lazy Fitgirl lijkt me dat ik ontzettend veel variatie kan aanbrengen zonder daar allerlei dingen voor te moeten eten die ik eigenlijk niet lust. En dat die variatie bijna op een presenteerblaadje wordt aangeboden: via een grote community die te vinden is op Instagram. Ik heb afgelopen weekend wat receptideeën verzameld via verschillende hashtags zoals #lazyfitgirl en ben positief verrast. Wow, als je eenmaal weet welke eetswitches je moet doorvoeren, dan kun je de lekkerste baksels, ovenschotels en lunches maken die je helpen op gewicht te komen of te blijven. Géén focus op kilo’s maar op centimeters en dat allemaal om weer die fitte, actieve en energieke Karin te worden die ik altijd was. En die vervolgens ook te blijven, want alle eetswitches die ik nu maak en de gerechten en recepten die ik nu ga leren kennen, zijn wél bedoeld voor de lange termijn. Ik heb geen einddoel, streefgewicht of termijn voor mezelf gesteld. Ik ga de komende tijd stap voor stap aan de slag met deze methode en realiseer me dat niet alles in één keer perfect hoeft. Over een maand schrijf ik een nieuwe update en ik hoop jullie dan al iets te kunnen vertellen over de positieve effecten van mijn leefstijlveranderingen. Let’s go!

Ken jij de Lazy Fitgirl methode al? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog