Drie weken geleden startte ik met NBFM en daarom vind ik het nu een goed moment om terug te blikken. Hoeveel ben ik tot nu toe afgevallen, welke tegenslagen ervaar ik en wat doe ik bij moeilijke momenten? Ook ontplofte mijn inbox na het delen van mijn Mexicaanse maaltijd van gisteravond, op de blog lees je het recept! Lees je mee?

Op weg naar een gezond gewicht

Mijn doel is duidelijk: ik wil terug naar een gezond gewicht. In deze blog en op Instagram postte ik over mijn startgewicht: 98 kilo. Als afgestudeerd diëtist weet ik hoe ongezond dat voor mij is en dat is dus wat ik écht niet wil. Ik wil terug naar die fitte en actieve Karin die ik voor mijn zwangerschappen was en dus startte ik drie weken geleden met Newborn Fit Mama (NBFM). Vandaag vertel ik jullie hoe dit tot nu toe verlopen is, wat ik doe als ik zin heb in zoetigheid of hartige snacks en deel ik mijn Mexicaanse avondmaaltijd die ook nog binnen mijn dagmenu paste! Want hoewel ik over alle kennis beschik, ben ik ook maar een mens en gaat mijn afval-avontuur heus niet zonder slag of stoot…

img 6627

Newborn Fit Mama: mijn tegenslagen

Laten we maar met het minder leuke onderdeel beginnen: tegenslagen! Mijn grootste tegenvaller is het feit dat mijn bekkenklachten niet echt willen verbeteren. Ik blijf een beetje op een klotepunt hangen en heb er een behoorlijk lange adem voor nodig om vol te blijven houden. Zo loop ik nog steeds bij de bekkenfysiotherapeut en heb een heel scala aan oefeningen. Maar in het dagelijks leven (lees: momlife) gebeuren er wel eens dingen die niet zo fijn zijn voor je bekken. Een dwarse peuter die niet zelf wil lopen, een baby die best groot is en niet zelf kán lopen en alle huishoudelijke klusjes. Soms tellen die dingen bij elkaar op en overbelast ik weer. Dat is de laatste weken ook steeds aan de hand en hoewel het herstel na zo’n dag-waarop-ik-niks-kan sneller gaat dan voorheen, kan ik nog steeds niet hardlopen en soms zelfs niet eens wandelen. Excuse my French, maar ik vind het dan behoorlijk kut. Want hoewel afvallen wel lukt, wil ik ook graag zorgen dat mijn lichaam weer strakker wordt en mijn conditie en uithoudingsvermogen verbeteren. De oefeningen die ik doe zijn bedoeld om mijn spiermassa op te bouwen en dat is fijn, maar het is toch heerlijk als je gewoon vijf kilometer kunt wandelen én nog reserves hebt om de rest van de dag door te komen? Ik moet daarin nog steeds keuzes maken terwijl ik in mijn hoofd allang véél verder ben. Zo had ik tijdens onze minivakantie griep en heb een hele dag in bed gelegen. Funest voor mijn bekken, helemaal omdat het een bed in het vakantiehuisje was. Nu ben ik de afgelopen week totaal niet pijnvrij geweest, kon ik geen oefeningen doen en moet ik na een fysiobehandeling weer van voor af aan beginnen. Frustrerend, maar ik geef niet op. Hopelijk heeft het gewichtsverlies ook hier een positief effect op!

img 6155

Zwakke momenten

Vrouwen en chocolade: need I say more? Mijn zwakke punt is by far chocolade en als het weer that time of the month is, kan ik het amper weerstaan. Dan heb ik sowieso heel veel zin in zoetigheid en dan bedoel ik niet jam op brood, maar gewoon XXL chocoladerepen in uiteenlopende varianten plus koekjes, taart, ijs en nog meer zoet. Oké, zo gaat het dan in mijn hoofd, maar meestal lukt het me om mezelf in toom te houden. Hoe ik dat oplos? In de NBFM-app staat een overheerlijk recept voor bananenpannenkoekjes en die heb ik in één week drie keer als lunch gegeten omdat ik zoooooo veel zin had in zoet… Nouja, beter dit dan een hele reep chocolade, toch? Of ik doe bijvoorbeeld een keer pure hagelslag als beleg op brood of een theelepel honing door mijn thee. Soms heb ik ook onweerstaanbaar veel zin in hartige snacks. Bijvoorbeeld chips (Heart Breakers kom hierrrrr please!), tuinkruidentoastjes met Philadelphia, Heks’nkaas met dipstokjes (die kruidige van de Hema) en noem maar op. Niet zo’n handige match met gewichtsverlies, dus een oplossing die ik afgelopen week bedacht, was om ’s avonds een bordje te maken met gezonde snacks. Die heb ik gisteravond geprobeerd en dat was echt perfect. Ik kookte een ei, liet dat afkoelen en sneed het in 4 stukjes. Daaromheen wikkelde ik runderrookvlees (2 plakjes gehalveerd zodat ik 4 stukjes had voor om de eierpartjes). Ik sneed plakjes komkommer af en legde er ook een handje ovenroasted amandelen op. Nu had ik gewone komkommer, maar soms strooi ik er een klein beetje Aromat op, zodat het ietsje hartiger smaakt. Op deze manier had ik een gezonde zaterdagavond snack plate voor mezelf, zonder me daarna überschuldig te voelen.

Ik sta mezelf genietmomentjes toe

Na aanmelding in de NBFM app bleek dat ik één keer per week een cheat meal mag eten. Bijvoorbeeld patat of pizza als avondeten. Dit is een lifesaver, precies waar ik zo naartoe kan leven. Ik geloof er heilig in dat als je jezelf alles streng verbied, dat het dan amper vol te houden is. Denk dus niet na het lezen van mijn oplossingen bij trek in zoet of hartig, dat ik mezelf altijd in de hand kan houden. Ik heb tijdens deze maand één keer chips gegeten en er is een hele chocoladereep in één keer doorgegaan. Zwak momentje, maar daarna weer herpakken en door. Nu probeer ik met mezelf momenten af te spreken dat ik mag genieten. Zo weet ik al de hele week dat ik vandaag ga genieten van een high tea. Daarom heb ik er de hele week rekening mee gehouden door géén cheat meal in te plannen. Ook was ik afgelopen dinsdag jarig. We hielden superveel taart over, maar ik heb alles meegegeven aan familie. Weg ermee, dan kan het ook niet misgaan. Ik probeer mijn doel voor ogen te houden en stel mezelf voordat ik de fout in dreig te gaan, de vraag: “is het me dit waard?”. Meestal is het antwoord: “nee, want ik wil toch afvallen?“. Dus schop onder mijn kont en door. En dat betekent oplossingen zoeken die wel binnen mijn menu passen. Nobody said it was easy!

img 6638

Complimenten en trots

Nu zul je misschien denken: “sjonge, het is wel een strijd!“, maar ik wil gewoon eerlijk zijn in hoe ik het afvallen beleef. Gedragsverandering is altijd lastig en voor mij helpt het om bewust te zijn, steun te krijgen van andere mama’s in de afvallen met NBFM Community en van mijlpaal naar mijlpaal toe te leven. Ik ben in de afgelopen weken 3,2 kilo afgevallen. Minder dan ik had gehoopt, maar hé: mijn subdoel van 5 kilo komt al in beeld! Wat ik erg tof vind, is dat ik nú al complimenten krijg over hoe ik eruit zie. Ik postte laatst een foto van ons Hunebed-bezoekje in Drenthe en kreeg superveel reacties over hoe goed ik eruit zie. Nu ben ik helemaal niet onzeker over mezelf, want ik vind dat ik er mag zijn, maar zie mezelf liever in maat 40 dan in maat 44-46. Zulke complimenten helpen me echt verder én ik bedenk me hoe het zal zijn als ik dichtbij mijn einddoel kom. Ik pas weer in mijn spijkerbroek die ik na de bevalling van Suus kocht, ben naar de kapper geweest en shopte wat nieuwe outfits for the time being. Over een maand een nieuwe update, hopelijk is die eerste mijlpaal dan gepasseerd!

Mexicaanse wrap en salade on the side

Ik had de hele week al zin in Mexicaans eten en dus flanste ik iets in elkaar dat binnen mijn afvallen met NBFM menu past! Verwacht geen culinaire hoogstandjes, maar na het delen van een foto op Instagram Stories ontplofte mijn inbox en daarom deel ik nu het recept van het gerecht! LET OP: de hoeveelheden die staan vermeld, was voor een hele pan vol. Ik heb dit opgedeeld in 3 delen en twee bakjes in de vriezer gedaan. Lekker makkelijk als de rest van het gezin iets minder gezonds wil eten ;)

Ingrediënten:

– 2 stuks kipfilet
– 1 eetlepel olijfolie
– 10 champignons
– 1 rode paprika
– 1 blikje maïs (140 gram)
– Mexicaanse roerbakmix (400 gram)
– IJsbergsla melange (150 gram)
– Tortilla wraps meergranen
– Fajita Seasoning mix (ik kocht die van Santa Maria, 28 gram)
– 1 plak jong belegen kaas 30+ (20 gram, ik kocht Milner)

img 6637

Bereiding:
Snijd de kipfilet in blokjes en verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch). Braad in een wok de kip rondom goudbruin in de olijfolie en snijd ondertussen de champignons in plakjes en de rode paprika in blokjes. Voeg dit toe zodra de kip bruingebakken is, bak dit 3 minuten op middelhoog vuur mee en voeg dan de roerbakmix en maïs toe. Bak dit onder regelmatig roeren nog een minuut of 4 mee en voeg dan de Fajita Seasoning mix toe. Bak dit nog 2 minuten mee en zet dan het gas uit. Pak één meergranen wrap (de rest kun je invriezen!) en vul deze met twee opscheplepels van het mengsel. Halveer een plak kaas en leg één helft op het mengsel, waarna je de wrap dichtvouwt en eventueel fixeert met cocktailprikkers (anders klapt de wrap steeds open). Zet de wrap voor 5 minuten in de oven. Leg de helft van de zak sla op je bord, verdeel hier één opscheplepel van het mengsel over. Scheur de andere helft van de plak kaas in stukjes en verdeel dit door je salade. Eet smakelijk! (391 kcal per portie volgens de Food app).

Wat is jouw ervaring met afvallen met NBFM en conditie opbouwen na de zwangerschap? Heb je tips bij zwakke momenten? Ken je nog gezonde snacktips? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin 1