Overtijd, maar niet zwanger: hoe kan dat? Naast een zwangerschap zijn er nog een heleboel mogelijke redenen waarom je niet ongesteld wordt. Ik zette ze op een rijtje. Lees je mee?

Overtijd maar niet zwanger

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je niet ongesteld wordt. Als je gezegend bent met een regelmatige cyclus, dan kun je de klok er vaak op gelijk zetten en weet je precies wanneer de rode vlag weer uit gaat. Wanneer je menstruatie uitblijft, denk je misschien aan een zwangerschap. Zijn baby’s niet echt een agendapuntje maar blijft je maandelijkse feestje wel weg? Er zijn veel meer redenen te noemen waarom je (tijdelijk) niet ongesteld wordt. Ik zette 8 redenen waarom je niet ongesteld wordt op een rijtje.

 

Veel en intensief trainen

Wanneer je intensief en extreem veel sport, dus zware inspanningen levert, dan kan dit gevolgen hebben voor je lijf die invloed hebben op je menstruatie. Deze kan hierdoor uitblijven. Extreme lichaamsbeweging verstoort de hormoonhuishouding, door een signaaltje naar een klier in je hoofd te sturen en door te geven om minder van een hormoon te produceren die de werking van de eierstokken stimuleren. Hierdoor produceren je eierstokken op hun beurt minder oestrogeen en komt de cyclus niet op gang. De ongesteldheid blijft uit.

img 7726

Stress

We kennen allemaal wel eens perioden van stress, maar wanneer je langdurig stress ondervindt, kan dit gevolgen hebben voor je cyclus. Doordat je lichaam constant in ‘fight‘ stand verkeerd en hierbij passende hormonen produceert, komen andere hormonen minder aan bod en zo ook de hormonen die de eisprong stimuleren. Hierdoor blijft de menstruatie uit. Stress kan een aanslag op je lichaam zijn, dus ervaar je veel stress, probeer er dan met iemand over te praten.

Anticonceptie

Als je een vorm van (hormonale) anticonceptie gebruikt zoals de pil, een spiraaltje, prikpil of implantaat, dan kan dit ook zorgen voor het wegblijven van de menstruatie. Dat is niet altijd verontrustend, want soms is het een bekende én welkome bijwerking van het anticonceptiemiddel. Wanneer je stopt met de pil, kan het soms enkele maanden duren voordat je weer ongesteld wordt. Dat geldt overigens ook voor de andere vormen van anticonceptie.

Ziekte, infectie en medicijngebruik

Als je ziek bent, of dit nu langdurig of van korte duur is, kan je menstruatie uitblijven. Een simpel voorbeeld: een blaasontsteking kan je hormoonhuishouding verstoren en zorgen dat opoe haar bezoekje nog even uitstelt. Dit geldt ook voor het gebruik van sommige medicijnen, zoals antidepressiva.

Gewicht en leefstijl

Afvallen, overgewicht, ondergewicht en een ongezonde leefstijl: allen kunnen ervoor zorgen dat bloody Sunday nog even op zich laat wachten. Als je lichaam een te laag vetpercentage heeft, vindt er geen eisprong plaats. Een zwangerschap kost natuurlijk veel energie en daar heeft je lichaam niet voldoende van als je ondergewicht hebt. Overgewicht en ondergewicht kunnen allebei de hormoonhuishouding verstoren, waardoor je niet ongesteld wordt. Wanneer je op een gezond gewicht komt, dan komt de menstruatie meestal ook weer op gang.

img 7727

Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS)

Bij het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) is er sprake van een verstoring in de normale hormoonbalans, doordat er teveel mannelijk hormoon wordt aangemaakt. Hierdoor vinden er geen of onregelmatig eisprongen plaats. Het kan dus zijn dat je ongesteldheid wordt overgeslagen. De symptomen van PCOS zijn erg verschillend per persoon. Symptomen die kunnen voorkomen zijn: haargroei op gezicht en borst, moeite met afvallen en mogelijke vruchtbaarheidsproblemen. Meer informatie over PCOS vind je hier.

Overgang

Wanneer je in de overgang komt, treden er allerlei hormonale veranderingen op waardoor je menstruatie eerst onregelmatiger wordt en vervolgens helemaal wegblijft. De gemiddelde leeftijd voor het beginnen van de overgang is 51 jaar, maar sommige vrouwen merken al veel eerder de eerste verschijnselen. Van vervroegde overgang is sprake wanneer de menstruatie voor je veertigste wegblijft, terwijl die daarvoor altijd normaal is geweest.

Hormonale schommelingen

Misschien heb je altijd al een onregelmatige cyclus gehad en is je cyclus geen 28 dagen, volgens het boekje, maar veel korter of langer óf iedere keer anders. Hormonale schommelingen kunnen ervoor zorgen dat je onregelmatig ongesteld bent of dat de menstruatie uitblijft. Maar ook jonge meiden, die in de eerste jaren van hun menstruatie zitten, kunnen hier last van hebben. Weet je nog, dat je altijd een ‘noodpakketje‘ met tampons bij je had in je schooltas op de middelbare school? Je wist nooit wanneer je weer aan de beurt was. Ontzwangeren kan ook een onregelmatige cyclus of wegblijven van de ongesteldheid geven, net als het geven van borstvoeding. Onthoudt dat de eisprong altijd vóór de menstruatie komt, dus het uitblijven zegt niets over het wel of niet vruchtbaar zijn in die periode. Even je huiswerk doen dus ;) .

Voor al het bovenstaande geldt: dit artikel geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raad ik je te allen tijde aan contact op te nemen met jouw huisarts (of specialist).

Ken jij nog meer redenen waarom je niet ongesteld wordt? Heb jij ervaring met het uitblijven van je menstruatie? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin

 

 

 

 

 

we are having a baby girl 1