Twintig maanden na de komst van Suus zijn wij opnieuw verblijd met de komst van baby Niene! Twintig maanden lijkt kort, maar ik was weer even vergeten hoe het is om een baby’tje te hebben. Daarom maakte ik een lijstje: 7 x typisch #momlife met een baby in huis! 

7 x #Momlife

Dat herinneringen snel vervagen, daar ben ik inmiddels wel achter. Sinds de komst van Niene weet ik weer hoe het is om een baby te verzorgen. Het is heerlijk en we genieten volop, maar het vraagt natuurlijk ook wat praktische aanpassingen én een heleboel creativiteit. Omdat ik denk dat dit niet alleen voor mij geldt, maar voor heel veel mama’s, zette ik enkele situaties op een rij: 7 x typisch #momlife met een baby in huis!

Wereldrecordhouder douchen en aankleden

Enkele maanden geleden was de avond nog van mij. Omdat Suus meestal rond 19:00 uur in bed ligt, kon mijn avondritueel al vroeg beginnen: even opruimen, een uitgebreide douchesessie, joggingpak aan en heerlijk met mijn bolle buik en een kop thee op de bank! Hoe anders is dat nu. Het puntje ‘douchen‘ is een soort blok aan mijn been geworden. Meestal neem ik me voor om ’s morgens te douchen, als Niene net een fles heeft gehad en Suus even rustig speelt of tv kijkt. Op een onverklaarbare manier (lees: krampjes, mamahonger, een kast vol speelgoed maar ik kan mezelf niet vermaken, enzovoorts) wordt mijn douchesessie altijd doorgeschoven naar een later tijdstip van de dag. Ondertussen loop ik dus bijna de hele dag in joggingpak, met verwaaid haar in een staart en zonder make-up (of met mascararesten onder mijn ogen). Momlife rocks! En als ik dan eindelijk onder de douche sta (als Erik thuis is van zijn werk), blijk ik recordhouder als het gaat om ‘wie het snelst kan douchen en aankleden‘! Welcome to my world: douchen om 23:00 uur ’s avonds in plaats van de geplande 07:30 uur én binnen drie minuten ;)

Lisette Lubbers 1147

Koude thee en weinig slaap

Voordat ik zelf kinderen had, zag ik wel eens quotes voorbij komen over koude koffie of thee. Nu ik zelf mama ben, weet ik: true! Eigenlijk drink ik bijna nooit meer warme thee, maar altijd een ‘kan nog net door voor lauwwarme‘ variant. Ik vergeet mezelf sowieso regelmatig als het gaat om eten en drinken, puntje van aandacht dus. Misschien herkenbaar voor andere moeders? De dagen vliegen voorbij en als de één slaapt, wil de ander eten, spelen, een driftbui krijgen of duizend keer laten zien wat ze heeft getekend, gepakt of gesloopt. Als ze dan allebei even slapen of zich vermaken, dan ben ik weer druk met huishoudelijke dingen. Als we straks een beetje ritme te pakken hebben, gaat het vast beter.

Tijdens mijn zwangerschap heb ik superslecht geslapen, lag ik nachtenlang wakker. Enorm frustrerend en ook uitputtend, want ik was behoorlijk gebroken op het eind. Hoe anders is dat nu? We zitten natuurlijk nog in de nachtvoedingen, maar ik voel me lang niet zo moe als tijdens de zwangerschap. Ik doe het gewoon verdomde goed op weinig slaap. Puntje om trots op te zijn dus!

Vooruit denken en alles met één hand

Met een baby in huis wordt je sowieso eindbaas als het gaat om dingen met één hand doen. Krampjes, mamahonger, troost: hoewel ik natuurlijk de hele dag wel met Niene wil knuffelen, moet ik ook aandacht besteden aan haar grote zus en probeer ik mijn achterstallige huishouding enigszins binnen de perken te houden. Dat hield een tijdje in dat ik vrij veel met een baby op één arm liep te sjouwen, terwijl ik alles met de andere, vrije hand deed. Ik kan je vertellen: daar gaat het niet sneller van. Je wordt er wel enorm ‘handig‘ (leuke woordspeling) in: vaatwasser inpakken, de was sorteren, wasmiddel in de machine doen (bonuspunten als je de fles open en dicht krijgt met één hand!), flesjes maken, brood smeren… Ik draai m’n hand er niet voor om :D Gelukkig heb ik nu een draagdoek, dus hangt Niene lekker op mijn buik terwijl ik mijn handen vrij heb!

Nog zoiets: #momlife betekent hetzelfde als Meester in het vooruit denken… Voordat je met je baby op de bank ploft voor een voeding, heb je overal aan gedacht: drinken staat klaar, telefoon/afstandbediening binnen handbereik, spuugdoekje paraat, grote zus aan een activiteit gezet, voedingskussen in positie: check! Ready om rustig te zitten én alles bij de hand! Alhoewel, rustig zitten? Ik zat laatst nét op de bank met Niene en toen viel Suus. Grote krokodillentranen en ik, mét baby op mijn arm en fles geklemd onder mijn kin, gehurkt knuffels uitdelen aan de oudste… Hoezo je moet rustig aan doen na een keizersnede?

Lisette Lubbers 0777

Geen me-time en queen van efficiëntie!

Me-time? Wat is dat? Ervaring leert dat het wel terugkomt, maar momenteel staan mijn eigen dingetjes even on hold. Want als de baby slaapt en mijn peutertje speelt lief, dan ben ik Queen van efficiëntie!  Aardappels schillen, was ophangen, was opvouwen, was opruimen, wasmachine aanzetten, iets met was wegwerken (die eeuwige was!) voordat de baby zich meldt of haar grote zus besluit dat ze iets gaat uitvreten wat niet mag of mama nodig heeft om te kijken of te helpen. Maar weet je, en ik denk dat dit voor alle mama’s geldt: we doen het allemaal met liefde!

Herkenbaar of juist helemaal niet? Hoe ervaarde jij die eerste tijd na de geboorte van je baby? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

Liefs Karin

 

 

 

 

Fotocredits: Lisette Lubbers Fotografie. Don’t use without permission!