De tuin is steeds meer een verlengstuk van het huis. Als je kinderen hebt, betekent dat dus: extra ruimte om te spelen! Maar hoe richt je een kindvriendelijke tuin in? Ik deel mijn 3 tips graag met je!

Kindvriendelijke tuin inrichten

Toen Suus ruim zeven jaar geleden geboren werd, was onze tuin alles behalve kindvriendelijk. Na een grondige verbouwing binnenshuis moesten we allemaal even op adem komen. Niet alleen omdat die verbouwing veel geld had gekost, maar ook om te genieten van onze pasgeboren dochter en te wennen aan het gezinsleven. Maar toch vierden we haar eerste verjaardag op een nieuw terras en stond er toen al gedeeltelijk een schutting. In de loop der jaren hebben we stukje bij beetje de tuin opgeknapt en door veel zelf te doen, hebben we veel geld bespaard. Als je zoekt naar informatie over een kindvriendelijke tuin inrichten, dan lees je eigenlijk vooral over het plaatsen van een degelijke omheining, het aanleggen van gras en de keuze voor rubberen tegels rondom die leuke speeltoren met glijbaan. Welke punten wij nog meer belangrijk vonden in onze kindvriendelijke tuin? Dat vertel ik je graag!

Speeltoestel in de tuin

Wanneer je in een woonwijk woont, is een speeltuin vaak op een steenworp afstand te vinden. Wij wonen buitenaf, op een boerderij en dus was een speeltoestel in de tuin voor ons een must. Natuurlijk ben je afhankelijk van de ruimte die je in een tuin hebt: de één kan een speeltoestel met schommel en glijbaan kwijt, terwijl de ander blij is dat er überhaupt ergens een schommel opgehangen kan worden. Toch is een speelelement in de kindvriendelijke tuin ideaal bij droog weer: je hoeft de deur niet uit en terwijl de kinderen in de tuin spelen, kun je als ouder even iets anders doen zoals een was ophangen of een stofzuiger door de woonkamer halen. Win win!

Tuin 3 tips voor een kindvriendelijke tuin - Mama's Meisje blog

Zorg voor een afdakje

Hoewel onze schuur en overkapping een flinke investering waren, ben ik er nog iedere dag blij mee. Gisteren bijvoorbeeld, toen de kinderen buiten aan het bellenblazen waren en het begon te sputteren. Normaliter zouden ze dan binnen komen, maar ze vonden het buiten nog zo leuk. En dus besloten ze onder de overkapping verder te spelen met hun bellenblaas. We zijn niet van suiker, maar om je nou helemaal nat te laten regenen: dat vind ik weer het andere uiterste. Zorg voor een afdakje in een kindvriendelijke tuin, dan zijn weersomstandigheden minder van invloed op het buitenspelen. Dat is niet alleen prettig in de regen, maar ook om felle zon te vermijden.

Speelse elementen

Tegenwoordig zien we veel tuinen die bestraat zijn en waar weinig speelse elementen in te vinden zijn. Ook hierin speelt de beschikbare ruimte zéker een rol, maar als je tot de gelukkigen behoort met een ruime tuin, denk dat aan het aanleggen van paadjes of beplanting. Een kindvriendelijke tuin waarin je kind verstoppertje kan spelen of bijvoorbeeld een moestuintje kan bijhouden. Dat kan al op een vierkante meter en is ontzettend leerzaam! Niet voldoende ruimte om in de grond te moestuinieren? Er zijn tegenwoordig ook hele handige moestuinbakken voor kinderen te verkrijgen. Als laatste tip: hang een groot krijtbord aan de schutting! Zo hou je het terras schoon, maar kunnen je kinderen zich wel artistiek uitleven!

Welke elementen vind jij onmisbaar in een kindvriendelijke tuin? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Commerciële content: disclaimer