Als klein meisje stond ik niet bepaald te juichen wanneer we erop uit gingen met de auto. Niet omdat ik geen zin had in leuke uitjes, maar omdat ik altijd zo misselijk werd onderweg! Wagenziekte was echt enorm vervelend, maar gelukkig waren er wel een aantal dingen die het verminderden. Vandaag deel ik 15 tips tegen wagenziekte: zo voorkom je misselijkheid op de achterbank!
Ziek worden in de auto
De zomervakantie komt langzaam in beeld en dus trekken veel gezinnen er weer met de auto op uit. Misschien heb je wel een lange autoreis voor de boeg op weg naar jullie vakantiebestemming! Maar wat als jij, je partner of je kind last heeft van wagenziekte? Een van de eerste dingen die ik me herinner aan tripjes met de auto, was hoe misselijk ik kon worden op de achterbank. Ziek worden in de auto is echt hels en mijn moeder probeerde van alles om het te verminderen. Uiteindelijk groeide ik er redelijk overheen. Zo kon ik bijvoorbeeld als tiener wel gewoon in de achtbaan tijdens een dagje pretpark. Helaas is dat tegenwoordig niet meer het geval. Ik word echt hondsberoerd van die draaiende bewegingen en ook in de auto is het sinds de zwangerschappen weer helemaal mis. Maar gelukkig heb ik wel een aantal tips & tricks verzameld om wagenziekte te voorkomen. Zo voorkom je misselijkheid op de achterbank: 15 tips tegen wagenziekte!
15 tips tegen wagenziekte
Wagenziekte, samen met zeeziekte en luchtziekte ook wel reisziekte genoemd, heeft te maken met je evenwicht. Op het moment dat je namelijk in de auto zit, ben je constant in beweging door gehobbel en door het rijden zelf. Je evenwichtsorgaan werkt samen met je ogen en spieren, maar tijdens zo’n autoritje kan het zijn dat dit wat slechter ‘geregistreerd’ wordt. Je evenwichtsorgaan werkt op zo’n moment niet goed samen en daardoor kun je allerlei klachten krijgen. Denk bijvoorbeeld aan misselijkheid, zweten, braken, duizeligheid en hoofdpijn. Allemaal dingen waar je niet op zit te wachten. Zo gingen we tijdens onze vakantie op Aruba en Curaçao met een zeilboot naar Klein Curaçao. Hoewel ik als kind totaal geen last had van zeeziekte, was ik nu écht heel ziek. Ontzettend jammer, want de ervaring werd er minder leuk van en ik had spijt dat ik geen reistabletten bij me had. Al met al zijn er een heleboel tips tegen wagenziekte, lees maar mee:
Gevulde maag
Voordat je op pad gaat, is het verstandig om iets te eten. Ga het liefst op pad met een gevulde maag, maar niet té vol (snap je het nog?). Een boterham, stuk fruit of kleine maaltijd is al voldoende om goed voorbereid de auto in te stappen. Sommige mensen krijgen meer last van wagenziekte na bijvoorbeeld vet eten, koffie, koolzuurhoudende frisdrank of alcohol. Dat is per persoon verschillend, dus je vermijdt op een gegeven moment zelf dit soort producten wel voordat je de auto in stapt. Als je een lange rit voor de boeg hebt, zorg dan dat je wat meeneemt voor onderweg.
Bijrijder of bestuurder?
Ben je bijrijder of bestuurder? Voor mij maakt dit een wezenlijk verschil. Als kind had ik natuurlijk geen keus en zat ik merendeels op de achterbank. Een plek waar je je minder goed kunt focussen op de horizon en waar ik dus sneller misselijk werd. Tegenwoordig heb ik daar als bijrijder ook veel last van als ik achterin zit. Ik rijd dus het liefst zelf. Merk je dit verschil ook zo duidelijk? Dan kan het helpen om dus zoveel mogelijk zelf achter het stuur te kruipen, als je die mogelijkheid hebt natuurlijk. Als bijrijder kan het prettiger zijn om voorin te zitten, zodat je alles goed kunt zien. Hoe beter je alles ziet, hoe minder de klachten zijn.
Geen boeken of beeldschermen
Van lezen, op een beeldscherm kijken, kleuren op de IKEA tekentas of schrijven kun je extra misselijk worden onderweg. Probeer dus geen boeken te lezen, te schrijven of beeldschermen te bekijken als je in de auto zit. Als je het toch probeert en merkt dat je misselijk wordt, stop er dan direct mee. Vaak verdwijnt de reisziekte dan al snel weer. Doordat je je niet focust op je omgeving maar op het beeldscherm of het boek, nemen duizeligheidsklachten vaak toe.
Watje in oor tegen wagenziekte
Nadat mijn moeder verschillende tips kreeg over een watje in het oor tegen wagenziekte, besloot ze dat ook bij mij te proberen. Omdat ik rechtshandig ben, kreeg ik een bolletje watjes in mijn linkeroor. Geloof het of niet, maar ik was dus écht niet meer wagenziek als ik zo’n propje in mijn oor had. Er is weinig ‘betrouwbare’ informatie over terug te vinden, behalve heel veel positieve ervaringen van anderen. Aangezien deze tip in de categorie ‘baat het niet, dan schaadt het niet‘ valt, zou je ‘m gewoon kunnen proberen. Wel opletten dat je het watje niet te diep in je oor stopt en ‘m er na de reis weer uithaalt.
Frisse lucht, afleiding en pauze
Een warme dag of juist een hele koude waarbij de verwarming in de auto op standje sambal staat: een no go als je wagenziekte wilt voorkomen. Zorg voor voldoende frisse lucht! Dus raampje open, verwarming laag of airco aan. Ook kan het helpen om als afleiding muziek aan te zetten. Dat is sowieso wel gezellig en is ook een goed alternatief omdat beeldscherm of boek geen handig tijdverdrijf is in combinatie met wagenziekte. Houd bij een lange autorit regelmatig pauze. Even de benen strekken en frisse lucht inademen om daarna je reis te vervolgen.
Medicijnen tegen wagenziekte
Niet iedereen kan uit de voeten met tips tegen wagenziekte. Er zijn diverse medicijnen tegen wagenziekte en reisziekte op de markt. Vele zijn in principe gewoon vrij verkrijgbaar, maar het is altijd verstandig om dit bij een apotheek aan te schaffen. De apothekersassistente kan namelijk voor je checken of je dit medicijn veilig kunt innemen en je hierover adviseren. Lees in ieder geval voor gebruik áltijd de bijsluiter. Een aantal middelen werkt namelijk versuffend en worden dus afgeraden indien je een voertuig bestuurt. De meest bekende variant van een medicijn tegen wagenziekte is Primatour. Daarnaast heb je diverse generieke middelen (verkrijgbaar onder de stofnaam) en homeopathische middelen die vrij verkrijgbaar zijn.
Wagenziekte bij kinderen
Als volwassene is het vervelend om deze klachten te hebben, maar voor de kleintjes is het helemaal vervelend. Wagenziekte bij kinderen is extra lastig, omdat je veel tips tegen wagenziekte niet kunt toepassen. Zo kan je kind natuurlijk geen auto besturen en zijn de meeste medicijnen tegen reisziekte niet geschikt voor jonge kinderen. Tips die mogelijk wel helpen tegen wagenziekte bij kinderen zijn:
- Plaats de autostoel in het midden van de achterbank, zodat je kind goed naar buiten kan kijken. Voorin is ook een optie, maar check zelf of de autostoel op een van deze plekken mág staan. Zo hebben wij stoeltjes met Isofix en die kunnen niet op alle stoelen in de auto geplaatst worden.
- Zorg voor voldoende afleiding. Aangezien tekenen, lezen of op een scherm kijken de misselijkheid vaak verergerd, zou je muziek of luisterboeken mee kunnen nemen voor onderweg. Ook kun je samen spelletjes bedenken: “ik zie ik zie wat jij niet ziet” of tellen hoeveel rode auto’s er langsrijden.
- Net als bij volwassenen, moeten ook kinderen met een gevulde maag de auto in om wagenziekte te voorkomen. Rijstwafels, crackers, ontbijtkoek, fruit: dit valt vaak beter dan een vet, zoet of zuur eten. Ook qua drinken kun je beter geen koolzuurhoudende dranken geven. Zorg dat je wat bij je hebt voor onderweg of tijdens stops.
- Pauzeer regelmatig en laat je kind dan even zijn of haar benen strekken. Dat is sowieso een must tijdens een lange autorit ;)
- Als het even kan: vertrek op het moment dat je kind normaal gesproken een middagdutje doet. Al slapend hebben mensen vaak minder klachten, dit geldt ook voor de kleintjes!
- Heb je al eens gehoord van de Sea-band? Dit is een armband tegen reisziekte die werkt door druk uit te oefenen op een drukpunt aan de binnenkant van de pols. Medicijnvrij dus! Deze is te koop bij de apotheek, diverse drogisterijen en online. Ik heb ‘m geprobeerd tijdens de zwangerschap (lees mijn Sea-band Mama review), en verkocht de variant voor kinderen regelmatig verkocht toen ik nog in de apotheek werkte. Ik heb er veel positieve reacties over gehoord. Net als over het watje in je oor, trouwens.
- Pas je rijstijl aan en voorkom bochtige wegen. Schakel soepel, haal niet constant in en probeer één snelheid aan te houden. Door een rustige rijstijl verminder je de kans op wagenziekte bij je kleintje.
- Houd de auto lekker koel en ventileer goed. Frisse lucht doet goed! Probeer ook tijdens pauzes de felle zon te vermijden, zorg dat je kind niet gaat spelen in de felle zon.
- Alle tips geprobeerd maar toch wagenziek? Zorg voor voldoende schone kleding, een spuugbakje, een tas om vuile kleding in te stoppen en poetsmiddelen zoals washandjes, babydoekjes en dergelijke.
Fijne reis!
Hopelijk zul je deze tips tegen wagenziekte niet nodig hebben. En als dit wel zo is, dan hoop ik dat je er iets aan hebt! Mis jij nog tips tegen wagenziekte in dit overzicht of wil je je ervaring delen? Laat het me weten!
LEES OOK: 24 TIPS AUTOVAKANTIE MET KINDEREN
Ben jij bekend met wagenziekte? Heb je meer tips tegen wagenziekte die nog niet in de lijstje staan? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!
Geef een reactie